Sacharovovu cenu dostal režisér, ktorý si odpykáva dlhoročný trest

TA3 TASR
25.10.2018 12:11

Sacharovovu cena za slobodu myslenia v roku 2018 získal ukrajinský režisér a odporca ruskej anexie Krymu Oleh Sencov, ktorého ruské súdy odsúdili na 20 rokov väzenia za údajné plánovanie teroristických úrokov. Rozhodla o tom vo štvrtok Konferencia predsedov Európskeho parlamentu.

Nomináciu Sencova predložil Kukan

Politické vedenie europarlamentu malo na výber z troch kandidátov, ktorých nominácie schválili jednotlivé politické skupiny EP. Nomináciu 42-ročného Oleha Sencova predložil v septembri v mene frakcie Európskej ľudovej strany slovenský europoslanec Eduard Kukan.

Sencov si v ruskom väzení odpykáva dvadsaťročný trest za údajné plánovanie teroristických úrokov. Proti jeho väzneniu protestujú viaceré mimovládne organizácie, kritika Kremľa zaznela aj z EÚ a v júni na jeho prepustenie vyzval Európsky parlament.

Sencov na protest proti nespravodlivému rozsudku a pobytu v ruskom väzení držal od 14. mája hladovku. Domáhal sa oslobodenia "všetkých ukrajinských politických väzňov" z ruských väzníc. Hladovku ukončil 6. októbra, pretože mu podľa jeho advokáta hrozila nútená výživa.

Ďalší kandidáti na cenu

Ďalšími finalistami na získanie Sacharovovej ceny boli skupina 11 organizácii, ktoré zachraňujú migrantov v Stredozemnom mori, a marocký ľudskoprávny aktivista a bojovník proti korupcii, represiám a zneužívaniu moci Násir Zifzáfí, ktorého marocké úrady odsúdili na 20 rokov pobytu za mrežami.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia každoročne - od roku 1988 - udeľuje Európsky parlament tým jednotlivcom a organizáciám, ktorí bojujú za ľudské práva a slobody. Víťazi alebo ich príbuzní si svetoznámu cenu preberajú v Štrasburgu počas decembrového plenárneho zasadnutia zákonodarného zboru EÚ. Tento rok odovzdanie ceny padne na 10. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok