Anonymné podnety stopli, polícia ich už preverovať nemusí

TA3 SITA
23.10.2018 18:21

Orgány činné v trestnom konaní už nebudú povinné preverovať anonymné podnety. Poslanecký návrh, ktorý predložil minister spravodlivosti Gábor Gál, odobrila vláda. Po novom už v praxi štátne inštitúcie nemusia anonymné podnety detailne preverovať, či posudzovať.

Anonymné podnety stopli, polícia ich už preverovať nemusí
TASR/Martin Baumann

"Anonymné podanie orgán činný v trestnom konaní a súd nie je povinný vybavovať. Za anonymné podanie sa považuje aj také podanie, ktoré je označené nepravdivými, neúplnými alebo neoveriteľnými údajmi o totožnosti odosielateľa," uvádza sa v schválenom dokumente. Orgány činné v trestnom konaní môžu využiť takéto podanie v prípade, že priamo súvisí alebo nejakým spôsobom dopĺňa spis konkrétneho prípadu.

K návrhu novely zákona malo Ministerstvo spravodlivosti zásadnú pripomienku. Podľa rezortu je potrebné rozlišovať anonymné trestné oznámenia na oprávnené a tie, ktoré v konečnom dôsledku iba šikanujú konkrétne osoby či spoločnosti. „Nielen ministerstvo spravodlivosti, ale aj celá spoločnosť eviduje problém, ktorý súvisí s anonymnými trestnými oznámeniami a celoštátne dochádza k zneužívaniu tohto inštitútu, a to podávaním trestných oznámení s cieľom šikany. Musíme vyselektovať takýto typ trestných oznámení od oznámení, kde musíme chrániť zdroj. Avšak predložený návrh z rúk poslancov neriešil túto problematiku podľa môjho názoru celkom dostatočne a preto sme mali k nemu zásadnú pripomienku," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál.

Podľa ministra je v trestnom zákone viacero nedostatkov, týkajúcich sa tejto problematiky, ktoré je nutné odstrániť. "Máme v trestnom zákone a trestných kódexoch obrovskú anomáliu. Tá hovorí o tom, že s anonymnými podnetmi sa musia orgány činné v trestnom konaní zaoberať, ale podnetom, ktorý príde faxom, telegramom, či emailom bez elektronického podpisu a oznamovateľ ho nepotvrdí do troch dní osobne, už nie. Je potrebné tento zákonný rozpor odstrániť," doplnil Gál. Príslušné inštitúcie tiež musia riešiť situácie, keď je niekto v anonymnom podaní krivo obvinený a oznamovateľ nenesie patričnú zodpovednosť.

Témy: Gábor Gál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok