Urobte poriadok v čakacích listinách, vyzýva Cigániková Kalavskú

TA3 TASR
23.10.2018 15:49

Poslankyňa Národnej rady Jana Cigániková vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby urobila poriadok v čakacích listinách na operačné zákroky. Súčasné fungovanie je podľa poslankyne nevyhovujúce a dáva priestor na korupciu.

Transparentnosť v zdravotníctve

"Dôrazne vyzývame ministerku Kalavskú, aby upravila vyhlášku o čakacích listinách tak, že bude len jedna verejná spoločná transparentná čakacia listina, ktorá bude pokrývať celú ústavnú zdravotnú starostlivosť," uviedla Cigániková. Podľa jej slov v tom nevidia problém ani poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ani zdravotné poisťovne.

Členka zdravotníckeho výboru NR SR by touto zmenou chcela dosiahnuť, aby bol zoznam pre každého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, a to po pracoviskách, kde sa uskutočňujú výkony v plánovanej zdravotnej starostlivosti a tiež pre každý plánovaný výkon, ktorý je označený špecifickým kódom, zverejnený. Pacienti by tak mohli mať prehľad, kde by im bola poskytnutá starostlivosť skôr a súčasne by tak mohli vidieť, kto a prečo ho predbehol.

Jednotlivé pracoviská by si museli plánovať kombinovanie jednoduchších a komplikovanejších zdravotných výkonov. Tieto zoznamy by mali byť súčasťou e-zdravia a dostupné pre všetkých pacientov, ktorí by boli označení "identifikátormi". Takáto zmena by mohla byť podľa Cigánikovej platná od roku 2020.

Podala trestné oznámenie

Opozičná poslankyňa tiež pripomenula, že pre kauzu čakacích listín sa rozhodla podať na Univerzitnú nemocnicu Bratislava trestné oznámenie. Dôvodom by mali byť údajné úplatky, ktoré lekári brali od pacientov. Podľa jej slov existovali na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera až tri druhy čakacích listín.

"Jedny sú akoby oficiálne čakacie listiny, kde ide o tri okruhy diagnóz ako šedý zákal, srdcové operácie či ortopedické operácie. Druhé "čakačky" sú neoficiálne, t. j. všetky ostatné diagnózy, ktoré nie sú zverejnené, ale vedia si ich pozrieť poskytovatelia zdravotnej starostlivosti aj poisťovne, no pacient sa k nim nevie oficiálne dostať. Tretie sú tzv. šuflíkové čakačky," vysvetlila poslankyňa. To vedie podľa Cigánikovej k tomu, že jedna skupina pacientov mohla byť zvýhodňovaná.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová priblížila, že trestné oznámenie poslankyne bolo postúpené z hľadiska vecnej a miestnej príslušnosti na ďalšie konanie Krajskej prokuratúre v Bratislave. Podľa informácií fungovanie na neurochirurgii na bratislavských Kramároch v súčasnosti preveruje Národná kriminálna agentúra. Prezídium Policajného zboru prípad nekomentuje. Hovorkyňa UNB Eva Kliská v tejto súvislosti uviedla, že UNB bola vždy maximálne súčinná v prípade vyzvania vo veci šetrenia. "Rovnako postupujeme aj v prípade šetrenia zoznamu pacientov čakajúcich na operačný zákrok na Neurochirurgickej klinike LF UK, SZU a UNB," vysvetlila.

Ministerstvo úplatky odmieta

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej rezort inicioval prípravu a vznik pracovnej skupiny na ministerstve, ktorá sa bude zaoberať problematikou verejných čakacích listín. Jej súčasťou budú okrem samotných poskytovateľov aj zdravotné poisťovne, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a takisto Národné centrum zdravotníckych informácií. Ministerstvo chce túto tému uzavrieť a dať jej jasné kontúry v priebehu budúceho roka.

"Ministerstvo zároveň má záujem, aby sa rozšíril zoznam výkonov, kde budú jasne stanovené lehoty pre pacientov. Cieľom je, aby pacienti na zákroky, resp. vyšetrenia čakali čo najkratšie," uviedla Eliášová. Podľa nej je konsenzus všetkých zainteresovaných subjektov v tejto oblasti nevyhnutný, preto pracujú na špecifikovaní detailov. "Čo sa týka problematiky úplatkov, ministerstvo ich považuje za neprípustné," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok