Mimovládny sektor má byť čistejší, organizácie budú v registri

TA3 TASR
23.10.2018 11:35

Mimovládne neziskové organizácie dostanú od nového roka vlastný register. Zriadi ho zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií, ktorý 144 hlasmi schválili poslanci národnej rady. Tento zákon má podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej vniesť čistotu a transparentnosť do mimovládneho sektora.

Mimovládny sektor má byť čistejší, organizácie budú v registri
SITA/Diana Černáková

Register má predstavovať "logicky jednotný a dátovo konzistentný zdroj údajov o občianskych združeniach, odborových organizáciách, organizáciách zamestnávateľov, organizáciách s medzinárodným prvkom, neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby, nadáciách a neinvestičných fondoch".

Právnu normu pripravilo ministerstvo vnútra. Poukazuje na to, že v súčasnosti nie je zákonná povinnosť viesť údaje o štatutárnom orgáne a členoch štatutárneho orgánu pri uvedených organizáciách. "Orgány verejnej moci ani tretie strany nemajú v súčasnosti k dispozícii relevantné údaje o organizačných jednotkách občianskych združení," uvádza ministerstvo.

Zriadenie registra mimovládnych neziskových organizácií umožní v budúcnosti získať komplexné údaje o mimovládnych neziskových organizáciách. "Právne subjekty evidované v registri mimovládnych neziskových organizácií budú jednoznačne identifikované a budú tvoriť spoľahlivú a aktuálnu zdrojovú agendu pre register právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci," uviedlo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok