Česi čelili ďalšiemu smrtiacemu útoku, priznal sa k nemu Taliban

TA3 TASR
23.10.2018 06:50

Českí vojaci v Afganistane prežívajú mimoriadne tragické obdobie. Na ďalší útok na ich jednotku, ktorý si vyžiadal život českého vojaka, bezprostredne reagovalo viacero politikov. Podľa aktualizovaných informácií išlo o "bezprecedentný" útok z vlastných radov.

Útok z vlastných radov

Český minister obrany Lubomír Metnar na tlačovej konferencii venovanej pondeľňajšiemu útoku na českých vojakov v Afganistane uviedol, že išlo o útok z vlastných radov a že bol nečakaný.

"Bol to nečakaný a bezprecedentný útok. Bol to útok z vlastných radov od spojencov," uviedol minister a dodal však, že misia českých vojakov pokračuje a z Afganistanu Česko neodchádza.
Podľa náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky Aleša Opatu útok necielil primárne na českej vojakov, ale na koaličné sily celkovo. "Afganské sily útočníka hneď zastavili a zajali," doplnil náčelník Opata a dodal, že útočník nebol z jednotky, ktorú Česi cvičia.

Najťažšie obdobie kariéry

"Prežívam najťažšie obdobie kariéry. Žiadne slová nenahradia bolesť v srdciach rodín, aj tak im musím vyjadriť svoju najhlbšiu sústrasť a zraneným vojakom zaželať hladké zotavenie. Pre rodiny i zranených vojakov urobíme maximum možného a potrebného!" napísal po útoku Metnar na sociálnej sieti Twitter.

Kondolenciu rodine obete vyjadril tiež český premiér Andrej Babiš. "Chcem vyjadriť úprimnú a hlbokú sústrasť rodine nášho vojaka padlého v Afganistane a skoré uzdravenie dvom zraneným, ktorí sú, vďaka Bohu, mimo ohrozenia života," napísal na Twitteri. Ďalej uviedol, že ho táto udalosť zasiahla, a preto chce s Metnarom prebrať možné opatrenia, ktoré by podobné útoky eliminovali.

Ďalší dvaja utrpeli zranenia

Na smutnú správu českej armády reagoval tiež na Twitteri vicepremiér a predseda ČSSD Jan Hamáček. Ocenil vojakov, ktorí v cudzine bojujú za bezpečnosť Českej republiky. Rodine zosnulého vojaka vyjadril úprimnú sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie. Sústrasť rodine prostredníctvom Twitteru vyjadrila aj exiministerka obrany Karla Šlechtová či minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

K útoku, pri ktorom zahynul český vojak, došlo v pondelok okolo 11.20 h miestneho času na základni Šindánd v západoafganskej provincii Herát. Ďalší dvaja vojaci pri ňom utrpeli zranenia, obaja sú mimo ohrozenia života. Misia NATO Rozhodná podpora už skôr uviedla, že podľa prvotných informácií útok spáchal príslušník afganských bezpečnostných síl. Podľa agentúry Reuters sa k útoku prostredníctvom svojho hovorcu priznalo hnutie Taliban.

Minulý týždeň v stredu bolo pri útoku na českú patrolu v Afganistane zranených päť českých vojakov. Jeden má ťažké zranenia. Začiatkom augusta zahynuli pri samovražednom útoku militantov z hnutia Taliban traja českí vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok