V Číne otvorili obrí most, má odolať zemetraseniam i tajfúnom

TA3 TASR
23.10.2018 06:15

Čínsky prezident Si Ťin-pching otvoril najdlhší most na svete idúci cez more. Má 55 kilometrov a spája Hongkong, Macao a pevninskú Čínu. Vďaka stavbe sa skráti cestovanie medzi troma mestami z troch hodín na 30 minút.

Má 55 kilometrov

Čínsky prezident Si Ťin-pching oficiálne otvoril jeden z najdlhších mostov na svete, ktorý spája Hongkong s Macaom a čínskou pevninou. Slávnostného podujatia v čínskom pevninskom meste Ču-chaj sa zúčastnili tiež najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lam a čínsky vicepremiér Chan Čeng, píše denník South China Morning Post.

Most bol postavený v duchu myšlienky "jedna krajina a dva systémy" a pomôže integrácii Hongkongu a Macaa do štruktúr pevninskej Číny, povedal podpredseda Chan. Ide o najdlhší čínsky most na svete ponad more a zároveň ponad deltu rieky Ču-ťiang (Perlovej rieky). Dopravná komunikácia s dĺžkou 55 kilometrov zahŕňa aj 6,7-kilometrový podmorský tunel, tri umelé ostrovy a dve trojprúdové diaľnice.

Výstavbu sprevádzali i korupčné škandály

Najnovší čínsky mostný gigant prekonal svojou celkovou dĺžkou aj donedávna najdlhší cestný most na svete - magistrálu v thajskom okrese Bang Na, ktorá meria 54 kilometrov. Výstavba čínskeho masívneho infraštruktúrneho projektu sa začala v roku 2009 a sprevádzali ju odklady, prekročenia nákladov, korupčné škandály, ako aj smrteľné úrazy robotníkov.

Stúpenci projektu HKZMB (Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge) ho označujú za staviteľský klenot, kým iní ho vnímajú ako drahý politický projekt určený na hlbšiu integráciu Hongkongu do štruktúr pevninskej Číny v čase, keď si Peking posilňuje svoj vplyv na toto polosamosprávne mesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok