Opozícia o voľbe ÚS naďalej mlčí, podľa Gála komplikuje rokovania

TA3 SITA
22.10.2018 18:07

Politická opozícia stále nepredložila ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi spoločný návrh pri zmene voľby ústavných sudcov. Informovala hovorkyňa Zuzana Drobová, ktorá uviedla, že minister dnes rokoval s jednou z koaličných strán.

Opozícia o voľbe ÚS naďalej mlčí, podľa Gála komplikuje rokovania
SITA/Peter Maďar

Stále bez návrhu

Opozícia v priebehu predošlého pracovného týždňa avizovala spoločný postup pri tejto téme, pričom strany chceli predložiť vlastný pozmeňovací návrh, ktorý by zjednotil ich požiadavky. Slovensko čaká na prelome kalendárnych rokov masívna obmena sudcov Ústavného súdu SR, pričom sa ich vymení deväť z celkového poštu 13. Noví sudcovia budú obliekať taláre až do roku 2031.

"Minister spravodlivosti Gábor Gál do dnešného dňa nedostal od opozície pozmeňovacie návrhy k zákonu o voľbe ústavných sudcov, preto nebude tému v tejto súvislosti komentovať," uviedla Drobová. Podľa ministra opozícia týmto postupom komplikuje rokovania aj so zvyškom koalície, teda stranami Smer-SD a Slovenskou národnou stranou. "Dnes mal k tejto veci aj rokovanie s koaličným partnerom, preto bolo žiaduce, najmä pre opozičné strany, aby disponoval ich návrhmi a mohol ich komunikovať koaličným partnerom," doplnila hovorkyňa.

Nové podmienky pre sudcov

Podľa známeho ministerského návrhu bude musieť za zvolenie ústavného sudcu zdvihnúť ruku aspoň 76 poslancov. Kandidát na ústavného sudcu bude musieť byť „všeobecne uznávanou osobnosťou v oblasti práva“. Uchádzači budú tiež musieť splniť vekovú hranicu, ktorá sa pozmeňovacím návrhom vrátila na pôvodnú hranicu, teda 40 rokov. Okrem toho budú musieť ovládať svetový jazyk a mať justičnú skúšku – buď prokurátorskú, notársku či advokátsku, alebo pravidelnú publikačnú činnosť vo svojom odbore, alebo budú musieť byť vedeckými pracovníkmi.

Nové podmienky sa týkajú nielen odborných schopností, ale sudcovia, ktorých si parlament po novom zvolí, budú musieť mať aj morálnu a hodnotovú integritu. Kandidát bude musieť napísať aj motivačný list. Tento koaličný návrh predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál, v návrhu si však vedel predstaviť ešte zmeny.

Vlastné návrhy predstavilo 38 odborníkov z právnej obce. Signatári tejto iniciatívy, ktorí svoj návrh predstavili ešte pred Gálom, si myslia, že na zvolenie kandidáta by malo byť potrebných 90 hlasov, ak ich nezíska, v opakovanej voľbe by mu stačilo 76 hlasov. Požadujú aj verejné vypočutia a štvorročný cyklus voľby tak, aby sa nemohlo stať, že jeden parlament zvolí väčšinu sudcov. Slovensko čaká začiatkom budúceho roka masívna obmena Ústavného súdu SR, mandát vyprší deviatim z 13 sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok