Zomrel muž, ktorý zabránil nacistom získať atómovú bombu

TA3 TASR
22.10.2018 08:47

Vo veku 99 rokov zomrel nórsky vojnový hrdina Joachim Roenneberg, účastník sabotážnej akcie z februára 1943, ktorá zrejme zmarila nukleárne ambície nacistického Nemecka. Jeho sabotážna akcia spomalila jadrový program Tretej ríše a tá do konca druhej svetovej vojny nestihla vyvinúť atómovú bombu.

Zomrel muž, ktorý zabránil nacistom získať atómovú bombu
Twitter.com/Fernando Rodríguez ‏

Najmladší člen operácie

Roenneberg bol najmladším členom Operácie Gunnerside - v tom čase mal len 23 rokov -, ktorej cieľom bolo preniknúť do prísne stráženej továrne na výrobu tzv. ťažkej vody (D2O) v nórskom mestečku Rjukan a zničiť jej kľúčové časti. Jeho šesťčlenná skupina, ktorú Roenneberg sám vybral a viedol, zoskočila na padákoch na zasneženú náhornú plošinu asi 50 kilometrov od továrne. Po štyroch dňoch pochodu na lyžiach sa pripojila k prieskumníkom pôvodnej skupiny.

Do továrne Norsk Hydro sa záškodníci dostali cez bránu železničnej vlečky. Prenikli až do prevádzkovej haly, kde upevnili nálože. Pri ústupe zanechali v snehu samopal Thompson ako dôkaz toho, že ide o akciu britských vojenských jednotiek. Chceli tak zamedziť odvetným akciám Nemcov proti nórskym civilistom. Výbuchy, ktoré nasledovali, továreň ťažko poškodili a výrazne spomalili nemecký projekt vývoja jadrovej zbrane.

Nacisti ich nechytili

Diverzná skupina, ktorej členov sa nacistom nepodarilo chytiť, následne vyslala do Londýna depešu o úspechu akcie. Nórom sa podarilo dostať do neutrálneho Švédska a boli letecky prevezení do Anglicka, kde ich vyznamenali. Na továreň Norsk Hydro bol krátko pred Roennebergovou akciou podniknutý neúspešný útok, pri ktorom záškodnícka skupina ani nedosiahla cieľové miesto a nacisti desiatky jej členov chytili a zabili.

Roenneberg sa narodil 30. augusta 1919 v meste Aalesund. Po nemeckej invázii do Nórska v roku 1940  utiekol do Británie, kde absolvoval vojenský výcvik. Po oslobodení svojej vlasti sa stal rozhlasovým reportérom, ale len zriedkavo hovoril o svojich vojnových zážitkoch.

Operácia Gunnerside bola spracovaná aj vo viacerých filmoch a televíznych seriáloch. Napríklad v Hollywoode vznikol v roku 1965 film Hrdinovia z Telemarku s Kirkom Douglasom v hlavnej úlohe. V Nórsku nakrútili v roku 2015 šesťdielny seriál Kampen om tungtvannet, ktorý vysielala Česká televízia pod názvom Boj o ťažkú vodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok