Poliaci majú za sebou prvé kolo volieb, určili si starostu Varšavy

TA3 SITA
21.10.2018 22:22

Poliaci majú za sebou prvé kolo komunálnych volieb. Podľa odhadov v krajine vedie vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť s takmer 33 percentami. Hlavné mesto ale zrejme ovládla liberálna opozícia. Jej kandidát Rafal Trzaskowski zrejme už v prvom kole vyhral boj o post primátora s viac ako 54 percentami.

V Poľsku sa v nedeľu večer skončilo prvé kolo komunálnych volieb, v ktorom občania rozhodovali o starostoch miest a obcí a členoch ich zastupiteľstiev. Starostom Varšavy sa už v prvom kole stal kandidát opozície, bývalý europoslanec Rafal Trzaskowski, ktorý získal podľa prieskumnej spoločnosti ISPOS 51,4 percenta hlasov. Vo voľbách do miestnych zastupiteľstiev naopak na celonárodnej úrovni kraľovala vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorá získala podľa odhadov 32,3 percenta hlasov. Volebná účasť bola na úrovni 51,3 percenta oprávnených voličov, čo je vyššie číslo ako pri posledných komunálnych voľbách v roku 2014.

Poľské komunálne voľby sú prvým súbojom "naostro" o voliča medzi koalíciou a opozíciou po dlhšom čase, pričom oba tábory dúfajú, že si svoje pozície posilnia. Vládna PiS je tradične silnejšia na vidieku a v menších mestách, zatiaľ čo opozičná Občianska platforma zvykne vyhrávať vo veľkých mestách vrátane Varšavy, Krakova či Vroclavi a ak by niektoré z týchto miest stratila, bolo by to pre ňu nepríjemné prekvapenie.

V mestách a obciach, kde žiadny z kandidátov nezíska v nedeľňajšom prvom kole volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, sa rozhodne v druhom kole, ktoré sa uskutoční 4. novembra. Konečné oficiálne výsledky nedeľňajšieho prvého kola komunálnych volieb by mali byť k dispozícii až v utorok k večeru alebo až v stredu. Komunálne voľby sú prvými z radu kľúčových volieb, ktoré Poľsko čakajú v priebehu najbližšieho roka a pol. V máji 2019 budú nasledovať voľby do Európskeho parlamentu, koncom roku 2019 parlamentné voľby a na jar 2020 prezidentské voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok