Budú prvou krajinou bez cigariet? Maďari chcú zakázať ich predaj

TA3 TASR
21.10.2018 17:27

Maďarsko by sa v budúcnosti malo stať podľa predstáv premiérovho splmomocnenca pre ochranu nefajčiarov Jánosa Lázára prvou krajinou planéty, v ktorej sa nebude fajčiť.

Budú prvou krajinou bez cigariet? Maďari chcú zakázať ich predaj
SITA/AP (ilu foto)

Úplný zákaz predaja

Lázár by chcel dosiahnuť, aby občania, ktorí sa v Maďarsku narodia po 1. januári 2020, nesmeli kupovať žiadne tabakové produkty, a to ani po dovršení 18. roku života. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol internetový portál maďarskej vláde blízkeho periodika Magyar Idök a tlačová agentúra APA.

Podľa informácií z Budapešti tamojšia vláda bude reagovať na iniciatívu až po predložení Lázárových konkrétnych odporúčaní. Na dosiahnutie cieľa, ktorým by mal byť absolútny zákaz fajčenia v krajine, by sa v prípade potreby pristúpilo hoci k novelizácii ústavy. Iniciatíva by sa podľa Lázára netýkala občanov narodených do roku 2020.

Pľúcne vyšetrenia v celej krajine

Premiérov splnomocnenec by rád dosiahol zákaz fajčenia v nákladných vozidlách, sprísnenie tabakovej legislatívy a tým aj výrazne zníženie počtu vydávaných licencií. Perspektívne sa uvažuje aj o zriadení štátneho programu na odvykanie od fajčenia pre súčasných asi 2,5 milióna maďarských fajčiarov. János Lázár volá aj po zavedení pľúcnych vyšetrení v celej krajine. Zamestnancom by v prípade ich neabsolvovania hrozili vysoké odvody poisťovniam.

Podľa informácií z Budapešti tamojšia vláda bude reagovať na iniciatívu až po predložení Lázárových konkrétnych odporúčaní. Na dosiahnutie cieľa, ktorým by mal byť absolútny zákaz fajčenia v krajine, by sa v prípade potreby pristúpilo hoci k novelizácii ústavy. Maďarsko je podľa Eurostatu s 27-percentným podielom rakoviny pľúc na všetkých úmrtím končiacich nádorových ochoreniach na čele rebríčka členských krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok