Misia na Merkúr sa začala, pripravili ju európski a japonskí vedci

TA3 SITA
20.10.2018 11:10

Európska vesmírna agentúra a Japonská agentúra pre výskum vesmíru úspešne vyslali pomocou rakety Ariane 5 na obežnú dráhu zeme vesmírne teleso BepiColombo. Po komplikovanej ceste využívajúcej gravitáciu planét Slnečnej sústavy sa má dostať na obežnú dráhu Merkúru.

K prvej planéte Slnečnej sústavy, ktorá je len o niečo väčšia ako náš Mesiac, sa má dostať v decembri 2025. Dovtedy absolvuje jeden prelet okolo Zeme, dva okolo Venuše a šesť okolo samotného Merkúru. Misia pozostáva z dvoch samostatných sond, nazvaných Bepi a Mio, z ktorých každá skončí na inej úrovni obežnej dráhy Merkúru. Ich úlohou bude čo najdetailnejšie preskúmať povrch a magnetické pole planéty.

Teploty na Merkúre sa pohybujú od 430 stupňov Celzia na slnečnej strane až po mínus 180 stupňov Celzia na strane odvrátenej od Slnka. Obeh Merkúru okolo Slnka trvá 87,969 pozemského dňa, čo znamená, že rok trvá na tejto planéte 0,24 pozemského roka.

Dni sa naopak striedajú na planéte tak pomaly, že časový rozdiel medzi dňom a rokom je minimálny. Po zaokrúhlení platí, že počas dvoch obehov okolo Slnka sa planéta otočí okolo svojej osi len trikrát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok