Podporili zmenu názvu, Macedónci sa vydali na neľahkú cestu

TA3 TASR
20.10.2018 07:40

Dlhoročný macedónsko-grécky spor sa blíži ku koncu. Macedónsky parlament schválil ústavnú zmenu názvu svojej krajiny na Severné Macedónsko. Gréci takýto krok s radosťou vítajú. Proces zmien môže trvať ešte niekoľko mesiacov.

Podpora opozície

V prospech návrhu na príslušné zmeny v ústave hlasovalo všetkých 80 prítomných zákonodarcov, teda presne dve tretiny ich celkového počtu, čo je minimum požadované pri akejkoľvek novelizácii základného zákona. K podporovateľom zmeny názvu z vládnej koalície sa pridali aj viacerí poslanci nacionalistickej opozičnej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty, ktorá je inak proti dohode s Gréckom. Zvyšní zástupcovia VMRO-DPMNE v parlamente hlasovanie bojkotovali.

Samotnému hlasovaniu predchádzala chaotická rozprava, pričom zazneli obvinenia, že premiér Zoran Zaev sa pokúšal podplácať alebo vydierať opozičných poslancov v snahe získať ich hlasy. Zaev to prostredníctvom vyhlásenia poprel a pohrozil žalobami za ohováranie.

Proces potrvá mesiace

Očakáva sa, že proces zapracovania zmeny názvu Macedónska do ústavy potrvá tri mesiace. Na záver bude potrebné ďalšie schválenie dvojtretinovou väčšinou v parlamente, čo je pravdepodobné ešte v januári. Zaev už dávnejšie vyhlásil, že v prípade neschválenia navrhovaných zmien bude iniciovať predčasné parlamentné voľby.

Na základe júnovej dohody s Gréckom sa má doterajší oficiálny názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko zmeniť na nový - Republika Severné Macedónsko. Cieľom tohto kroku je urovnať 27 rokov trvajúci spor medzi Skopje a Aténami, ktorý bol pre Macedóncov prekážkou v úsilí začleniť sa do NATO či EÚ. K zmene názvu sa mali občania Macedónska vyjadriť 30. septembra v nezáväznom referende. Hoci mali vo výsledkoch výraznú prevahu podporovatelia, vzhľadom na nízku účasť bolo hlasovanie vyhlásené za neplatné.

Grécky premiér privítal krok

Grécky premiér Alexis Tsipras privítal súhlas macedónskeho parlamentu s navrhovanou zmenou názvu krajiny a označil to za rozhodujúci krok smerom k ukončeniu desaťročí sporov medzi dvoma susediacimi štátmi. Informovala o tom agentúra Reuters. Tsipras komentoval najnovší vývoj v Macedónsku, kde tamojší parlament v piatok neskoro večer schválil začatie legislatívneho postupu, ktorého výsledkom má byť zmena oficiálneho názvu Macedónska v súlade s dohodou urovnávajúcou dlhoročný spor so susedným Gréckom.

V prospech návrhu na príslušné zmeny v ústave hlasovalo všetkých 80 prítomných zákonodarcov, teda presne dve tretiny ich celkového počtu, čo je minimum požadované pri akejkoľvek novelizácii základného zákona. Tsipras vyhlásil, že implementácia spomínanej dohody umožní Macedónsku pripojiť sa k medzinárodným organizáciám, pričom mal na mysli členstvo Macedónska v EÚ a NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok