Prepustili Rusa podozrievaného zo špionáže, nemali dosť dôkazov

TA3 TASR
19.10.2018 14:16

Ruského občana Michaila Bočkariova, zamestnanca hornej komory ruského parlamentu, ktorý bol v Nórsku podozrievaný zo špionáže, prepustili na slobodu.

Prepustili Rusa podozrievaného zo špionáže, nemali dosť dôkazov
SITA/AP

Nedostatok dôkazov

Podľa agentúry Interfax to potvrdila predsedníčka ruskej Rady federácie Valentina Matvijenková, ktorá spresnila, že Bočkariov sa po krátkej zastávke na ruskom veľvyslanectve v Osle vydá na cestu do vlasti.

Bočkariov sa dostal na slobodu po tom, ako nórska tajná služba PST stiahla svoje odvolanie voči rozhodnutiu zo štvrtka, keď súd v Osle nariadil prepustiť 51-ročného ruského občana na slobodu. Ako dôvod súd uviedol nedostatok dôkazov voči podozrivému. PST o tom informovala v piatok na svojom konte na sociálnej sieti Twitter. Dodala, že Bočkariov "bude dnes prepustený".

Odmietajú obvinenia

Bočkariova zadržali 22. septembra v Nórsku, kde sa predtým zúčastnil na konferencii o posilnení spolupráce medzi kanceláriami európskych národných parlamentov. Odvtedy bol vo väzbe. Nórske médiá informovali, že Bočkariov pracuje v Rade federácie ako počítačový konzultant. Predstavitelia nórskeho parlamentu naň upozornili nórsku tajnú službu PST, keď si počas dvojdňovej konferencie, na ktorej sa v Osle zišli IT pracovníci európskych parlamentov, všimli jeho údajne podozrivé správanie.

Samotný Bočkariov i Rusko odmietajú obvinenia, ktoré voči ruskému občanovi vzniesli nórske úrady. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová začiatkom októbra v Moskve uviedla, že kauza Bočkariov "je vydieraním zo strany nórskych orgánov, ktoré chcú takto zachrániť nórskeho občana Frodeho Berga, obvineného v Rusku zo špionáže".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok