Rezort financií zverejní štúdiu, ako ďalej s výdavkovými stropmi

TA3 TASR
19.10.2018 14:41

Ministerstvo financií SR otvára odbornú diskusiu o tzv. výdavkových stropoch vo verejných financiách. Informoval o tom na brífingu podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, za účasti Petra Harvana, riaditeľa odboru daňových príjmov a fiškálnych analýz Inštitútu finančnej politiky.

Rezort financií zverejní štúdiu, ako ďalej s výdavkovými stropmi
SITA/Branislav Bibel (ilu foto)

Výdavkové stropy sú vážnou témou

"Chceme ohlásiť zverejnenie veľkej štúdie, ktorá má byť základom na veľkú diskusiu v tejto krajine, ako ďalej s výdavkovými stropmi," povedal Kažimír. Výdavkové stropy sú podľa neho "vážnou témou", pretože zaväzujúca legislatíva by mala byť stanovená až v momente, keď budú k dispozícii výsledky reálneho testovania "v reálnych číslach".

44362662-1515666515200964-4674112809728999424-o_7f000001-d0ef-9a3f.png

Po verejnej diskusii by podľa Kažimíra chcel rezort financií dôjsť k optimálnemu riešeniu "v najbližších mesiacoch""Potom by sme toto optimálne riešenie, bez toho, aby sme ho dali do legislatívy, chceli verejne testovať na reálnych dátach. Tie reálne dáta budú, predpokladám, asi čísla a realizácia rozpočtu 2020 a ďalších rokov. Predpokladám, že vládna väčšina, ktorá vzíde z ďalších parlamentných volieb, sa potom na základe výsledkov testovania rozhodne, akú metodológiu, aký typ výdavkových stropov prijme do legislatívy, ktorá by už bola záväzná," priblížil minister financií.

Jeden z najlepších nástrojov na riadenie rozpočtu

"Robíme to teraz aj preto, lebo sme v relatívne komfortnej situácii udržateľného vyrovnaného hospodárenia s výhľadom rozpočtového prebytku v ďalších rokoch. Takže si myslíme, že teraz je ten správny čas z pohľadu debaty, ktorá by nemusela byť až tak bolestivá. My výdavkové stropy vnímame nielen ako povinnú jazdu, ako cieľ, ktorý od nás niekto chce, vnímame ich ako komplementárny ďalší nástroj k nástroju Hodnoty za peniaze," vysvetlil Kažimír.

"Výdavkové stropy by mohli vytvárať väčší tlak na skutočné, reálne výsledky dourčované jednotlivými správcami rozpočtových kapitol v oblastiach vyššej efektívnosti," spresnil minister. Podľa Harvana cieľom (dnes) zverejnenej štúdie IFP ku možnej podobe výdavkových stropov je identifikovať parametre, ktoré si vyžadujú širšiu technickú diskusiu. "To je hlavne rozsah výdavkov, ktoré by boli pokryté výdavkovými stropmi, vyrovnanosť medzi flexibilitou a záväznosťou tohto nástroja, taktiež prirodzenú ambicióznosť tohto nástroja pri zlepšovaní hospodárenia s verejnými financiami. Výdavkové stropy sú jedným z tzv. best practices zo zahraničia, teda jeden z najlepších operatívnych nástrojov na riadenie rozpočtu," doplnil Harvan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok