Budú sa volať Vydra. Projekt bojových vozidiel 8x8 je dokončený

TA3 SITA
19.10.2018 10:44

Modernizačný projekt obrnených transportérov typu 8x8, ktoré ponesú názov Vydra, je dokončený a na budúci týždeň minister obrany Peter Gajdoš predloží do medzirezortného pripomienkového konania informáciu o tomto projekte.

Cena by nemala presiahnuť 4 milióny

Uviedli to na tlačovom brífingu predstavitelia rezortu obrany s tým, že nové vozidlo, ktoré vyvíjal rezort v spolupráci s fínskou Patriou, sa bude volať Vydra. Cena za jedno vozidlo nepresiahne podľa kompetentných sumu štyri milióny eur.

"Vozidlo, ktoré je výsledkom medzinárodného slovensko-fínskeho vývoja, bude z väčšej časti vyrábané na Slovensku. Cena za jeden kus vozidla v rámci sériovej výroby aj so všetkými komponentmi nepresiahne 3,33 milióna eur bez DPH, čiže s daňou je to do štyroch miliónov eur. Na jeho výrobe sa môže podľa analýz podieľať až 16 firiem slovenského obranného priemyslu a jedna česká spoločnosť. A vďaka historicky najväčšej modernizácie pozemných síl, ak počítam aj výrobu samohybných kanónových húfnic Zuzana 2, môže vzniknúť až do 800 nových pracovných miest,” povedal na tlačovej konferencii minister Gajdoš.

Galko: Vozidlu museli dať nižšiu ochranu

Podľa opozičného poslanca Ľubomíra Galka by sa vozidlo pri väčšom pancierovaní potopilo a podľa jeho slov sa mala v prípade obrnených transportérov spraviť medzinárodná súťaž. Obrnený transportér má k dispozícií vonkajší pancier úrovne "Stanag 3", pričom s väčším by nebola zachovaná možnosť pohybu cez vodné prekážky.

"Bojovému obrnenému vozidlu 8x8 s honosným menom Vydra, ktoré ide ministerstvo obrany zaobstarávať bez súťaže, museli dať nižšiu balistickú ochranu (menšiu hrúbku panciera) – Stanag 3, inak by sa im vozidlo potopilo. Tým pádom vozidlo nespĺňa podmienky ťažkej brigády, k budovaniu ktorej sa Slovensko zaviazalo. Na to, aby ju spĺňalo, by muselo mať balistickú ochranu Stanag 4 alebo Stanag 5. Naďalej platí, že poctivou medzinárodnou súťažou s poctivým zapojením slovenského obranného priemyslu sme mohli získať lepšie vozidlo za lepšie ceny. Tento projekt z dielne nominantov SNS pokladám za spackaný a vláda by ho nemala schváliť. Politika SNS má na Slovensko ničivé účinky," uviedol Galko na margo projektu 8x8.

Vojakom pribudnú vozidlá postupne

Ak vláda odsúhlasí odporúčanie ministerstva obrany, sériová výroba vozidiel môže byť spustená v roku 2019, pričom v tomto roku dostane rezort 13 nových vozidiel. Osemdesiatjeden kusov novej kolesovej techniky bude v prípade odobrenia postupne dodaných do roku 2024. Ministerstvo chce tiež navrhnúť, aby mohlo odkúpiť hotový prototyp v hodnote 5,8 milióna eur. Postupne vojakom pribudnú bojové vozidlá, veliteľské, ale aj zdravotnícke.

Ministerstvo obrany SR plánuje do roku 2024 obstarať do 81 kusov vozidiel Vydra, pričom celková suma za všetky vozidlá nepresiahne 417 miliónov eur. Táto suma už zahŕňa aj logistickú podporu (17 miliónov eur), muníciu (65 mililiónov eur), úpravu infraštruktúry (5 miliónov eur) a odkúpenie prototypu (5,8 milióna eur). Okrem vozidiel pribudne Ozbrojeným silám SR aj nová rádiolokačná technika, viacúčelové vrtuľníky UH-60M Black Hawk či nadzvukové stíhačky F-16 Block 70/72.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok