V NR SR rokovali o advokácii aj o vzniku novej funkcie v školstve

TA3 SITA
19.10.2018 09:07

Národná rada rokovala o viacerých opozičných návrhoch. Poslanci rokovali o interpelačných otázkach, o skrátení koncipientskej praxi z piatich na tri roky i o vzniku novej funkcie školského mediátora. Hlasovať však o nich budú až v utorok.

Skrátenie dĺžky advokátskej praxe

Zákonodarný zbor by mal prerokovať návrh hnutia Sme rodina, ktoré chce skrátiť dĺžku praxe advokátskeho koncipienta z piatich na tri roky. Poslanci hnutia predložili do parlamentu novelu zákona o advokácii. Súčasne platná päťročná prax advokátskeho koncipienta je podľa kollárovcov neopodstatnene dlhá, až diskriminačná, oproti iným významným právnickým profesiám. Napríklad u sudcov a prokurátorov je podmienkou pripustenia k justičnej skúške len trojročná prax, pričom sudcom a prokurátorom je zverená právomoc rozhodovať o právach fyzických a právnických osôb.

Dĺžka praxe podľa hnutia Sme rodina de facto znemožňuje vykonávanie koncipientskej praxe absolventom právnických fakúlt pochádzajúcich z nízkopríjmových rodín, ktoré si nemôžu dovoliť financovať odbornú prax svojich detí po dobu zodpovedajúcu dĺžke ďalšieho plnohodnotného univerzitného štúdia. „Navyše sa päťročná prax môže javiť aj ako neopodstatnená prekážka v prístupe k výkonu slobodného povolania pre ženy, ktoré práve v najcitlivejšom období – teda po ukončení štúdia na vysokej škole - chcú tiež plniť životnú úlohu matky a musia sa tak často na úkor prerušenia praxe advokátskeho koncipienta rozhodovať v prospech rodiny,“ argumentujú predkladatelia.

Platové pomery ústavných činiteľov

Poslanci by mali rokovať aj o návrhu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky. "Hlavným účelom návrhu zákona je snaha predísť výraznému zvýšeniu platov niektorých ústavných a iných verejných činiteľov, predovšetkým politikov, v celkovej výške približne tri milióny eur formou ich 'zmrazenia', a to v situácií, keď verejný dlh Slovenskej republiky stále dosahuje historické maximá (aktuálne 43,2 miliardy eur oproti 19,5 miliardy eur v roku 2008)," uvádzajú v dôvodovej správe k návrhu s tým, že ak nepríde k zmrazeniu platov od nového roku, príjem poslanca bývajúceho mimo Bratislavský kraj, ktorých je výrazná väčšina, by vzrástol spolu s paušálnymi náhradami o 1 290 eur.

To považuje hnutie OĽaNO za neoprávnené a nesprávne. Návrh zákona v tomto ohľade podľa predkladateľov nadväzuje na obdobné legislatívne návrhy vládnej strany Smer-SD z rokov 2012 až 2017, ktorá ich v rokoch 2012 a 2013 presadzovala dokonca v skrátenom legislatívnom konaní s odôvodnením, že štátu hrozia značné hospodárske škody, pokiaľ by k takémuto zmrazeniu platov nedošlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok