V Kanade vypukol marihuanový ošiaľ, čakajú na ňu v radoch

TA3 TASR
18.10.2018 10:47

Prvý deň po legalizácii marihuany je v Kanade zvýšený záujem o jej nákup. Pred obchodmi s marihuanou sa tvorili rady záujemcov. Zvýšený záujem je aj o nákup v internetových obchodoch - v jednom z nich za prvú hodinu vybavili viac ako tisíc objednávok.

V Kanade vypukol marihuanový ošiaľ, čakajú na ňu v radoch
SITA/AP

Predavači odpovedajú, ale neradia

Z aktuálneho prieskumu verejnej mienky súčasne vyplýva, že 70 percent obyvateľov krajiny nemá v úmysle užívať marihuanu ani po jej legalizácii. Agentúra AP v krátkej reportáži informovala o Ianovi Powerovi, ktorý stál prvý v rade pred obchodom s marihuanou v meste St. John's v provincii Newfoundland. Uviedol, že gram marihuany, ktorý si kúpil, "si dá zarámovať a zavesí na stenu".

V predajni v centre Montrealu, ktorá pôsobí skôr dojmom modernej kliniky, je tovar vystavený v regáloch v plastových alebo papierových vrecúškach. Nakupujúci marihuanu pred nákupom nemôžu ani vyskúšať hmatom, ani ovoňať. Predavači síce odpovedajú na ich otázky, ale neradia.

Otvorili vyše sto predajní

V provincii Alberta je 17 legálnych obchodov s marihuanou, medzi nimi sú aj také, ktoré patria do siete Fire and Flower. Tá plánuje v najbližších dvoch rokoch otvoriť okolo 200 predajní po celej krajine. Kanada s 37 miliónmi obyvateľov sa v stredu stala druhou krajinou na svete, kde sa začalo s legálnym predajom marihuany na trhu povolenom štátom. Prvou krajinou na svete, ktorá legalizovania takzvané rekreačné užívanie marihuany, bol Uruguaj.

Po celej Kanade sa v stredu otvorilo najmenej 111 legálnych obchodov s marihuanou. Kanaďania si môžu objednať marihuanové produkty aj prostredníctvom webových stránok, ktoré spravujú samotné provincie alebo súkromní obchodníci, a pošta im ich doručí.

Niekoľko hodín predtým, ako legalizácia marihuany vstúpila v Kanade do platnosti, predstaviteľ kanadskej vlády pre agentúru AP povedal, že každý, koho odsúdili za prechovávanie 30 gramov marihuany alebo menšieho množstva, dostane milosť. Stačí, ak o ňu takýto človek požiada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok