Vetujte zákon o politických stranách, vyzýva SaS prezidenta Kisku

TA3 TASR
18.10.2018 10:48

Opozičná SaS vyzýva prezidenta SR Andreja Kisku, aby vetoval novelu zákona o politických stranách, ktorú schválil parlament. Právna norma okrem iného určuje limity na počet členov či zakazuje mená lídrov v názve. Podľa SaS by mal zákon preskúmať Ústavný súd SR.

Vetujte zákon o politických stranách, vyzýva SaS prezidenta Kisku
SITA/Marko Erd (ilu foto)

Likvidácia politických oponentov?

Poslanci vládnej koalície schválením novely zasiahli podľa SaS do ústavných práv občanov SR. Liberáli vidia za schválením právnej normy aj pokus o likvidáciu politických oponentov. "Vyzývame prezidenta Andreja Kisku, aby novelu zákona o politických stranách vrátil parlamentu," uviedli predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

Problém má SaS s tým, že novela určuje politickým stranám, ktoré chcú kandidovať vo voľbách do NR SR a europarlamentu, minimálny počet členov. "Táto požiadavka je nelegitímna a podľa nášho názoru neústavným spôsobom obmedzuje politické práva občanov zakladať politické strany a zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo slobodnou voľbou svojich zástupcov," tvrdí SaS.

Novelu kritizujú aj ďalšie strany

Liberáli kritizujú aj zákaz mena lídra v názve strany. "Ani táto úprava sa nijako nedotýka nevyhnutných opatrení na zabezpečenie bezpečnosti štátu či zákonnosti a šliape po práve občanov na slobodu prejavu,"uvádzajú predstavitelia SaS. Odmietajú tiež povinnosť politických strán predkladať na požiadanie Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán evidenciu svojich členov.

Právnu normu kritizovali aj hnutia Sme rodina a OĽaNO. Šéf Sme rodina Boris Kollár hovorí v súvislosti so zákonom o potláčaní zdravého demokratického myslenia. OĽaNO nevylučuje napadnutie zákona na ústavnom súde.

Má zabrániť kupovaniu strán

Novela zákona o politických stranách určuje stranám, ktoré chcú kandidovať do NR SR či europarlamentu, limity na počet členov a upravuje aj ich fungovanie. Má tiež zabrániť kupovaniu strán a upraviť nakladanie s finančnými darmi aj otázku pôžičiek. Novinkou je aj to, že názov politickej strany alebo jej skratka nesmú obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom, členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného výboru strany. Strany tiež majú mať po novom riadne sídlo a nie "iba schránku".

V novele je aj opatrenie, aby tvorcovia strany a programu, pre ktorý bola ich strana zrušená, nemohli byť počas piatich rokov členom prípravného výboru akejkoľvek politickej strany, štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom najvyššieho, výkonného, rozhodcovského a revízneho orgánu akejkoľvek politickej strany. Predkladateľ novely a šéf klubu SNS Tibor Bernaťák tvrdí, že novela rieši vyššiu transparentnosť nakladania s finančnými prostriedkami a zároveň vyššiu vnútornú demokraciu v rámci politických strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok