Po mesiacoch sa v automobilke Jaguar dohodli na úprave platov

TA3 SITA
18.10.2018 09:37

Odborári sa dohodli s vedením automobilky Jaguar Land Rover na zvýšení platov pre zamestnancov nového závodu v Nitre. Kolektívne vyjednávanie trvalo niekoľko mesiacov. Podľa predsedu Moderných odborov Aios Jaguar Land Rover Slovensko Petra Mrázika ide o najväčšie jednorazové navýšenie platov v automobilovom priemysle na Slovensku.

Kolektívnu zmluvu s platnosťou do 31. decembra 2019 podpísali odbory s vedením Jaguar Land Rover Slovensko 13. októbra. Priemerná mzda výrobných pracovníkov v automobilke, ktorá sa začínala na úrovni 900 eur, sa mení na sumu od 997 eur – 1 744 eur. Tento priemer nezahŕňa manažment. Jaguar ešte nespustil výrobu, plánuje tak urobiť v najbližších týždňoch.

Mzdové podmienky asistentov kontroly vstupu a operátorov výroby v kategórii A, ktorých nástupný plat bol 650 eur, sa po kolektívnom vyjednávaní začínajú na sume 715 eur, čo predstavuje zvýšenie na úrovni 10 %. V ďalšej kategórii A+, do ktorej patria pracovníci náborových a vzdelávacích plánov nábehového tímu, koordinátori a produktoví kouči, bol nástupný plat od 892 eur. Po novom budú mať na výplatnej páske od 958 eur, čo predstavuje zvýšenie o 7,4 %. V kategórii B dostávali administrátori a špecializovaní pracovníci nástupný plat od 1 196 eur, teraz sa ich mzda bude začínať na úrovni 1 261 eur, čo je o 5,43 % viac. Zvýšili sa aj kompetenčné príplatky v závislosti od triedy zaradenia a zručností, príplatky za nočnú prácu, za prácu počas sobôt a nediel. V kolektívnej zmluve je zakotvený aj 15 % výrobný bonus a 13. plat. Nové tarifné mzdy pre výrobných zamestnancov sú účinné od 1. novembra.

„V rámci kolektívnej zmluvy bolo okrem mzdových podmienok vyrokovaných aj mnoho ďalších výhod pre zamestnancov, ktoré sú nad rámec legislatívny,“ dodal Mrázik. O konkrétnych bodoch zmluvy budú odbory v krátkom čase informovať v prvom rade svojich zamestnancov. „Vysoko si cením vedenie firmy za ich otvorený, konštruktívny a sociálny dialóg. Verím, že ak budeme aj naďalej k sebe pristupovať s úctou a v krízových situáciách budeme hľadať kompromis, dosiahneme ešte veľa spoločných úspechov,“ uviedol Mrázik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok