V tábore zomierali ľudia od hladu, Sýria povolila OSN poslať pomoc

TA3 TASR
18.10.2018 08:38

Sýria povolila Organizácii spojených národov poslať pomoc do utečeneckého tábora Rukban. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na humanitárnych pracovníkov. V tábore na jordánsko-sýrskej hranici žijú tisícky ľudí, ktorých vojna pripravila o strechu nad hlavou.

Októbrové obliehanie sýrskej armády a blokovanie pomoci zo strany Jordánska zapríčinili, že v utečeneckom tábore Rukban na juhovýchode Sýrie došli potraviny. To viedlo v tábore, kde žije viac ako 50.000 obyvateľov, hlavne ženy a deti, za uplynulý týždeň k úmrtiam najmenej desiatok ľudí, uviedli zdroje z prostredia OSN.

Úrad OSN v Damasku potvrdil, že budúci týždeň plánujú do utečeneckého tábora vyslať konvoj s pomocou. Tábor Rukban leží v bezpečnej zóne vytvorenej americkými ozbrojenými silam. Damask tvrdí, že americké jednotky okupujú sýrske územie a povstalcom poskytujú útočisko.

Detský fond OSN minulý týždeň apeloval na všetky strany konfliktu v Sýrii, aby umožnili deťom a ich rodinám v tábore prístup k základným službám a pomoci. Ľudia v tábore Rukban žijú v drsných podmienkach. Väčšina z nich opustila územia vo východnej Sýrii, ktoré padlo do rúk extrémistickej skupine Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok