Mimoriadny samit o brexite v novembri nebude, zhodli sa lídri

TA3 TASR
17.10.2018 23:50

Lídri Európskej únie sa v stredu večer na summite v Bruseli dohodli, že zatiaľ neplánujú zorganizovať v novembri mimoriadny summit EÚ o vystúpení Británie. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

Hlavy vlád a štátov 27 krajín EÚ sa dohodli, že "napriek intenzívnym rokovaniam sa nedosiahol dostatočný pokrok". Podľa spomínaného zdroja lídri EÚ síce vyzvali na ďalšie rokovania, ale v tejto chvíli "neplánujú zorganizovať mimoriadny samit o brexite v novembri".

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani na úvod samitu EÚ uviedol, že britská premiérka Theresa Mayová nepredložila svojim kolegom z členských štátov Európskej únie žiadne významné nové návrhy, ktoré by viedli k odblokovaniu rokovaní o brexite. Mayová tak nevyšla v ústrety žiadosti predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý ju vyzval, aby do Bruselu prišla s novými a "kreatívnymi" návrhmi, ktoré by premiérom a prezidentom umožnili pohnúť sa zo "slepej uličky" doterajších rokovaní o brexite.

Lídri EÚ sa v druhej polovici septembra na neformálnom zasadnutí v Salzburgu dohodli na tom, že 17. a 18. novembra sa v Bruseli uskutoční mimoriadny samit EÚ o vystúpení Británie. Predmetom tohto samitu mali byť ešte otvorené otázky, najmä však riešenia ohľadom írskych hraníc i budúcich ekonomických vzťahov Londýna s Bruselom. Od mimoriadneho samitu sa očakávalo definitívne rozhodnutie, či medzi Bruselom a Londýnom dôjde k dohode o riadenom odchode Spojeného kráľovstva, alebo v marci 2019 nastane tzv. tvrdý brexit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok