Pellegrini vidí v tvrdom brexite bez dohody možné benefity

TA3 SITA
17.10.2018 16:24

Európski lídri budú na samite zrejme hovoriť aj o prípravách na tvrdý brexit. Informoval o tom predseda vlády Peter Pellegrini pred odchodom do Bruselu. Zároveň pripúšťa, že z odchodu Británie bez dohody, by Slovensko mohlo aj profitovať.

Nemusí to byť tragédia

Britská premiérka Theresa Mayová nevie garantovať prijatie žiadneho z rozhodnutí, Spojené kráľovstvo dalo najavo, že je problém, že by časť Spojeného kráľovstva mala iný režim ako zvyšok ostrova. Uviedol to na Výbore NR SR pre európske záležitosti predseda vlády Peter Pellegrini pred odchodom na stretnutie lídrov Európskej únie a na samit EÚ – Ázia.

"Ambíciou lídrov bola dohoda, žiaľ, ukazuje sa, že nebudeme úspešní a vo štvrtok bude informácia od Michela Barniera a nebude prijaté ani žiadne krátke vyhlásenie EÚ 27. Budeme musieť diskutovať o ďalšej taktike. Stále je témou nedohoda s Írskom. Ani jedno z riešení, ktoré si vie EÚ predstaviť, nenachádza v Spojenom kráľovstve podporu. Theresa Mayová nevie garantovať prijatie ani jedného z rozhodnutí. V Spojenom kráľovstve sa jej ťažko dosahuje konsenzus. Nechcú rešpektovať, že by časť Spojeného kráľovstva mala iný režim ako zbytok ostrova, nesúhlasia ani s colnými predpismi, čím by sa mohlo dosiahnuť to, aby nevznikla trvalá hranica medzi Írskom a Severným Írskom," uviedol Pellegrini.

"Ale čas sa kráti, vo štvrtok budeme hovoriť aj o tom, ako sa pripravíme na tvrdý brexit bez dohody. Vyjadrujem presvedčenie, že ani to by nemusela byt tragédia," dodal. Pellegrini však oceňuje prácu hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera. "Chce dohodu s Veľkou Britániou. Je pred nami zložitý proces," povedal Pellegrini s tým, že vo štvrtok čaká lídrov EÚ diskusia o tom, ako sa krajiny pripravia na tvrdý brexit bez dohody.

Samit pravdy

Na otázku predsedu výboru Ľuboša Blahu, ako tvrdý brexit môže ovplyvniť Slovákov žijúcich vo Veľkej Británi, uviedol, že Veľká Británia si nemôže dovoliť húfne skomplikovať život zamestnancom z tretích krajín ani z krajín EÚ. "Nemyslím, že Slováci budú významne ohrození ani v prípade tvrdého brexitu. Nemyslím, že by všetci museli húfne odísť. Zásadný dopad na naše hospodárstvo nevnímam," podotkol.

„Summit pravdy“, ako niektoré médiá zasadnutie Európskej rady nazývajú, sa začne debatou o brexite. „Ešte v Salzburgu sme si priali maximálne pokrok a výsledky, ktoré by nás doviedli k dohode v októbri. Dnes vidíme, že sa to ukázalo byť ešte komplikovanejšie, ako niektorí z nás očakávali,“ napísal vo svojom liste lídrom predseda Rady Donald Tusk. V nedeľu sa uskutočnili rokovania medzi hlavnými vyjednávačmi za EÚ aj Veľkú Britániu, k výsledku však nedospeli. Tusk stále verí, že sa podarí dospieť k dohode o odchode Spojeného kráľovstva z európskeho bloku.

"Únia sa musí pripravovať na odchod bez dohody, ktorý ešte nikdy nebol tak pravdepodobný. Zároveň to, že Európska komisia už začala prípravy na odchod bez dohody, nemôže za žiadnych okolností zapríčiniť, aby sme neurobili všetko, čo je v našich silách, sa o dohodu pokúsiť. Nevzdajme to,“ dodal Tusk. Dôvodom zaseknutia sa rokovaní je najmä to, že ostáva nevyriešená otázka írskej hranice a to, ako si Briti predstavujú budúce vzťahy. Londýn by si totiž zo štyroch slobôd vybral iba jednu – slobodu tovaru. Európska dvadsaťsedmička je jednotná v tom, že štyri slobody – tovaru, služieb, kapitálu a osôb, sú nedeliteľné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok