Kontrolóri vraj šikanujú tých, ktorí dajú prácu otcom na materskej

TA3 SITA
17.10.2018 16:05

Kontrolóri Sociálnej poisťovne podľa nezaradeného poslanca Jozefa Mihála šikanujú zamestnávateľov, ktorí dajú prácu otcovi počas poberania materskej dávky. Ako ďalej uviedol v parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, môže za to metodický pokyn od vedenia poisťovne.

Kontrolóri vraj šikanujú tých, ktorí dajú prácu otcom na materskej
SITA/AP

Exminister práce upozornil na to, že zákon pritom prácu otca na materskej dovolenke nijako neobmedzuje. "Otec počas materskej môže pracovať a starostlivosť môže zabezpečiť aj inou osobou," upozornil. Ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera vyzval, aby ako šéf dozornej rady Sociálnej poisťovne dal tento metodický pokyn zrušiť.

"Hanbite sa," odkázal Mihál poslancovi Ľubomírovi Vážnemu, ktorý je súčasne generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne. "My hodnotíme a preverujeme, či je to v zmysle zákona," reagoval na kritiku Vážny. Podľa neho si Sociálna poisťovňa len plní svoju zákonnú povinnosť, keď preveruje, či sú prostriedky vynaložené v zmysle zákona. "Súčasný stav je v súlade so zákonom, žiadne dôsledky sme nevyvodili," skonštatoval Vážny.

Rezort práce a sociálnych vecí poslanec Mihál pochválil za to, že od januára novela zákona o sociálnom poistení umožní súbežné čerpanie materskej dávky obomi rodičmi, ak si nárok na materskú dávku uplatní každý rodič na iné dieťa. Upozornil na to, že len v minulom roku materskú dávku čerpalo takmer sedemtisíc otcov a Sociálna poisťovňa na výplatu materskej dávky otcom vynaložila 20 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok