Ozval sa výbuch, okná vyleteli. Na krymskej škole útočil študent

TA3 TASR ČTK
17.10.2018 13:07

Krymským mestom Kerč otriasla tragédia. Osemnásťročný študent vošiel do budovy svojej školy a strieľal do ľudí z brokovnice. Potom odpálil nálož a spáchal samovraždu. Pri útoku zomrelo devätnásť ľudí a ďalšie desiatky utrpeli zranenia. Niektorí z nich podľa lekárov stále bojujú o život. Podľa najnovších informácií policajti našli medzi osobnými vecami útočníka aj ďalšie výbušné zariadenie.

Putin sľúbil dôkladné vyšetrovanie

Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil, že motívy a príčiny streľby na strednej škole v krymskom meste Kerč sa "dôkladne vyšetria". "Verejnosť bude informovaná o výsledkoch práce bezpečnostných orgánov a špeciálnych služieb," vyhlásil Putin.

"Momentálne je známych 17 mŕtvych a prvotná obhliadka tiel naznačuje, že u všetkých osôb došlo k smrti v dôsledku strelných poranení," uviedol vo vyhlásení Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Skoršie správy hovorili o tom, že pri útoku zahynulo 18 ľudí, avšak nie je jasné, či táto bilancia zahŕňa i útočníka. Podľa zdravotníckych zdrojov zranenia utrpelo ďalších 47 osôb, pričom šesť z nich sa nachádza v kritickom stave.

O terorizmus nešlo

Incident sa odohral v popoludňajších hodinách na Kerčskej strednej odbornej škole polytechnickej, keď 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý bol tamojším poslucháčom v poslednom ročníku, spustil v priestoroch budovy paľbu a následne spáchal samovraždu. Streľbe predchádzal i výbuch, ktorý nastal v školskej jedálni.

"Stáli sme s deťmi na ulici, keď sme začuli silný výbuch. Z dvoch poschodí jednoducho vypadli okná," povedal očitý svedok podľa serveru KerčInfo.

Ruské bezpečnostné úrady útok preklasifikovali z teroristického činu na masovú vraždu po tom, ako sa zistilo, že všetci zabití podľahli strelným zraneniam. Totožnosť útočníka, ktorý konal sám, určili vyšetrovatelia na základe záznamov bezpečnostných kamier rozmiestnených na chodbách školy. Krymské úrady po incidente vyhlásili trojdňový smútok.

Rodinám vyjadril sústrasť

Putin vyjadril rodinám a priateľom obetí hlbokú sústrasť a nariadil ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu pre mimoriadne situácie, ako aj ďalším orgánom, aby podnikli príslušné kroky na pomoc obetiam. Hlava štátu taktiež nariadila bezpečnostným úradom vrátane tajnej služby FSB, aby začali vyšetrovanie príčin tejto tragédie.

Kerč je vstupnou bránou na nový 19-kilometrový most, ktorý od mája spája Krymský polostrov s ruskou pevninou. Rusko anektovalo Krym od Ukrajiny v roku 2014 a zaistenie bezpečnosti na Kryme je pre Moskvu prioritou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok