Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

La Frite: Počítačová doska pre vývojárov s veľmi nízkym rozpočtom

La Frite: Počítačová doska pre vývojárov s veľmi nízkym rozpočtom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Libre Computer vytvoril alternatívu k počítačovej doske Raspberry Pi Zero. Novinka nesie názov La Frite a je to kompaktná platforma s rozmermi len 6,4 x 5,5 cm, ktorá sa zameriava na vývojárov s veľmi nízkym rozpočtom.

Nájdu sa projekty, ktoré nevyžadujú taký typ jadra a výkonu, aký prinášajú najvyššie modely počítačových dosiek pre vývojárov, najmä ak sa človek snaží čo najviac minimalizovať svoje náklady. To si myslí aj spoločnosť Libre Computer, ktorá vytvorila novú kompaktnú počítačovú dosku s názvom La Frite (s menej chytľavým označením AML-S805X-AC). Tá predstavuje menšiu, nákladovo optimalizovanú verziu s menej funkciami pre počítačovú dosku Le Potato, ktorá je výkonnou alternatívou k Raspberry Pi 3 Model B.

Vývojárska počítačová doska La Frite.

Nová kompaktná doska je založená na systémovom čipsete AmLogic S805X, ktorý zahŕňa štvorjadrový 64-bitový procesor ARM Cortex-A53 s taktovacou frekvenciou 1,2 GHz a grafickým procesorom Mali-450. Počítačová doska je dodávaná s operačnou pamäťou RAM, ktorá môže mať veľkosť až 1 GB DDR4 SDRAM. Platforma podporuje video výstup v rozlíšení 1080p a dekódovanie vo formátoch H.265 / H.264 / VP9. Vývojári môžu využiť distribučné operačné systémy Linux (ako je Ubuntu) a Android 8 (Oreo).

La Frite má v sebe zabudovaný čip SPI ROM, 40 pinový rozširujúci port, dva porty USB 2.0, jeden port HDMI 2.0, 100 Mb Ethernet a IR prijímač. Doska sa napája cez pripojenie microUSB.

Spoločnosť Libre Computer spustila start-up kampaň na portáli Kickstarter, kde sa dá počítačová doska La Frite získať len za 10 dolárov vo variante s 512 MB RAM. Model s 1 GB RAM sa dá získať za 15 dolárov. Doprava je naplánovaná na november tohto roku.

Vývojárska počítačová doska La Frite.

Vývojárska počítačová doska La Frite.