Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Optická ilúzia z LED panelu udrží dravé vtáky mimo lietadiel

Optická ilúzia z LED panelu udrží dravé vtáky mimo lietadiel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ dôjde ku kolízii vtáka s lietadlom, ktoré pristáva alebo vzlieta, následky môžu byť až katastrofálne. Hoci existujú rôzne odplašujúce systémy, nebývajú efektívne na dravých vtákov. Nový výskum založený na premietaní optickej ilúzie by však mohol aj týchto dravcov odplašiť.

Vedci z francúzskeho Národného centra pre vedecký výskum (Centre national de la recherche scientifique – CNRS) v spolupráci s kolegami z univerzity v Rennes chceli lepšie porozumieť tomu, ako vtáky reagujú na rôzne typy vizuálnych podnetov. V rámci výskumu absolvovali viac ako 300 testov na zajatých dravcoch. Nakoniec bolo zistené, že iba jeden vzor vyvoláva vyhýbavé správanie. Ide o sústredené čierne kruhy na bielom pozadí, ktoré údajne vytvárajú „hrozivý“ efekt, ktorý spôsobí, že dravé vtáky môžu uveriť, že nastane kolízia.

Testovanie v rámci výskumu prebiehalo v teréne na letisku Lourdes-Tarbes-Pyrénées, ktoré sa nachádza v blízkosti oblasti, v ktorej poľujú dravce ako je kaňa a jastrab. Na strategických miestach okolo dráh letiska boli rozmiestnené dve LED obrazovky, ktoré počas dňa zobrazovali určený vzor čiernych kruhov. Zistilo sa, že vtáky sa vyhýbali oblastiam, z ktorých sa dalo dovidieť na LED panely. Na druhej strane mali dravce tendenciu sa zhromažďovať v oblastiach, kde sa obrazovky nevyskytovali.

Zaujímavé bolo zistenie, že dokonca aj po tom, ako bol vzor nepretržite zobrazovaný po dobu piatich týždňov, vyhýbavé správanie dravcov pretrvalo a teda si nezvykli. Podľa vedcov to vyzerá tak, že okrem uvedených druhov systém úspešne odrádza havranovité vtáky, ako sú vrany, havrany a straky. Technológia by mohla byť užitočná nielen na letiskách, ale aj na poliach s veternými turbínami.

Vzor na LED obrazovke odrádza dravé vtáky na letisku Lourdes-Tarbes-Pyrénées (Foto: Anthony Boigné)