Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Atlas sa z atléta vypracoval až na svižného parkouristu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Boston Dynamics opäť nenápadne vypustila nové video, na ktorom odhaľuje najnovšiu schopnosť svojho robota Atlas. Tentoraz sa jeho pohyblivosť a obratnosť opäť posunula na vyššiu priečku a robot v krátkom videu ukazuje, ako zvláda skákať z prekážky na prekážku ako taký trénovaný parkourista. Využíva k tomu kombináciu počítačového videnia a ovládacieho softvéru, ktorý vyrovnáva nohy, ramená a trup.

Vývoj robota Atlas trvá len niekoľko rokov a za tú dobu tento humanoidný robot dokázal ohúriť svet svojimi pohybovými schopnosťami a obratnosťou, ktorá by sa dal prirovnať k ľudskej. S počiatku len samostatne chodil pripútaný k zdroju napájania. V roku 2015 sa však už odpojil od kábla a voľne sa potuloval. Odvtedy začal vývoj naberať na obrátkach.

Najprv Atlas predviedol, že mu nerobí problém udržiavať balans ani pri prechode cez nerovný a vratký terén a koncom minulého roka doslova šokoval svojimi akrobatickými kúskami, keď zvládol preskakovať prekážky a svoje vystúpenie zakončil saltom dozadu. Inovácií sa Atlas dočkal aj v tomto roku, kedy vývojári prezentovali jeho schopnosť behu cez nerovnomerný terén medzi stromami v areáli spoločnosti.

Humanoidný robot Atlas.

Tentoraz sa humanoidný robot Atlas pochválil v krátkom videu tým, že v rýchlom slede preskáče z prekážky na prekážku bez problémov ako taký trénovaný parkourista. Celá prezentácia začína ľahkým preskokom cez kmeň stromu a potom Atlas tri výškovo rozdielne prekážky so 40 centimetrovým skokom bez toho, aby prerušil svoje tempo.

Rovnako ako pri iných videách spoločnosti Boston Dynamic nie sú známe technické detaily toho, ako presne bol naprogramovaný tento zložitý manéver. No v krátkej poznámke k videu je uvedené, že robot Atlas využíva riadiaci softvér pre ovládanie celého tela, vrátane nôh, ramien a trupu tak, aby mal robot dostatočnú energiu pre skákanie. Navyše využíva technológiu počítačového videnia, aby mohol presne lokalizovať viditeľné značky ako sa presúva terénom. Vývojári stále pracujú na tom, aby sa z Atlasa stal najviac mobilný humanoidný robot, a s rýchlosťou akou napredujú som už teraz zvedavý, čím nás čoskoro opäť ohúria.

Humanoidný robot Atlas.