Rok po novinárkinej smrti ľudia vyšli do ulíc, žiadali spravodlivosť

TA3 TASR
17.10.2018 00:39

Volanie po spravodlivosti sa ozývalo v hlavnom meste Malty, ktorá si pripomínala ročné výročie od vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, obviňujúcej vládu z korupcie. Práve 16. októbra ju na ceste v blízkosti jej domu zabil výbuch bomby nastraženej pod sedadlom jej auta.

Rok po novinárkinej smrti ľudia vyšli do ulíc, žiadali spravodlivosť
SITA/AP

Vytvorili jej pomník

Protestujúci ľudia, kriticky naladení voči maltskej vláde, pochodovali večer na počesť novinárky. Pritom rozprestreli transparent, ktorým jej vzdávali hold, a neskôr ho zavesili na mieste vo Vallette, ktoré sa zmenilo na improvizovaný pomník Caruanovej Galiziovej. Predstavitelia maltskej vlády odstránili provizórny pomník počas posledných 12 mesiacov už vyše desaťkrát. Minister spravodlivosti trvá na tom, že kvety, portréty a sviečky na pamiatku novinárky musia byť po skončení demonštrácií zlikvidované.

To však na Malte vyvoláva ešte väčšie vášne a kritiku od opozičných strán a dokonca aj od katolíckej cirkvi. V utorok sa objavili nepríjemné prirovnania namierené voči vláde premiéra Josepha Muscata. "Dokonca ani v Rusku sa nikto neodváži zničiť pamätník novinárovi," povedal davu ľudí vo Vallette zástupca medzinárodnej organizácie spisovateľov PEN Carles Torner. "Vyzývame vládu Malty: neopovažujte sa zničiť pamätník, ktorý staviame dnes večer," dodal Torner.

Caruanová Galiziová patrila k najznámejším maltským novinárom, na svojom blogu zverejňovala rôznorodé články - od úderných reportáží o korupcii vo vláde až po sarkastické, hlboko osobné ostré kritiky politikov. Väčšinou svoj hnev namierila na Muscatovu Labouristickú vládu.

Explodovalo jej auto

Podľa protestujúcich skupín ľudí úrady nemajú ochotu dostať sa vražde na kĺb a spustiť verejné vyšetrovanie okolností vedúcich k násilnej smrti novinárky. Vláda však tvrdí, že to nie je pravda a robí všetko, čo je v jej silách, aby prípad vyšetrila. Za pomoci zahraničných tajných služieb boli zatknutí a z vraždy v decembri obvinení traja muži, v súčasnosti čelia súdnemu procesu. Maltská vláda vydala v utorok vyhlásenie, v ktorom vyjadrila sústrasť rodine Caruanovej Galiziovej a tiež presvedčenie, že "každý, kto je zodpovedný za túto vraždu", bude odhalený a postavený pred spravodlivosť.

V utorok už skôr sa smútiaci ľudia zhromaždili pri mieste, kde vlani v októbri explodovalo novinárkino auto. Prítomní stíchli, keď hodiny ukázali 15.00 h - presne vtedy, keď explodovala osudná bomba. Európska komisia vyzvala v utorok na zistenie "úplnej pravdy" v prípade Caruanovej Galiziovej, ako aj v prípade slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého tento rok vo februári zastrelili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou v ich dome. V čase smrti písal Kuciak článok o prepojení slovenskej vlády s talianskou mafiou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok