Byť belochom je okej, odhlasovali členovia vládnej koalície

TA3 TASR
16.10.2018 15:51

Austrálska vláda bola nútená opätovne hlasovať v parlamente po tom, ako podporila návrh krajnej pravice deklarujúci, že "byť belochom je okej". Informuje o tom v utorok britský denník Guardian.

Byť belochom je okej, odhlasovali členovia vládnej koalície
SITA/AP

Výraz Ku Klux Klanu

Vládnuca liberálno-národná koalícia označila rozhodnutie svojich senátorov hlasovať v pondelok za tento návrh za "administratívnu chybu". Návrh len tesne neprešiel. Predložila ho Pauline Hansonová, líderka protiimigračnej strany One Nation (Jeden národ).

Denník pripomína, že výraz "byť belochom je okej" využívajú krajne pravicové skupiny vrátane Ku Klux Klanu a neonacistov na podnecovanie delenia ľudí podľa rasy. V utorok vláda po prudkej kritike odstúpila od podpory návrhu a premiér Scott Morrison uviedol, že hlasovanie bolo "poľutovaniahodné".

Nepríjemná chyba

Vláda prijala výzvu opozičných labouristických poslancov na opätovné hlasovanie a prítomní senátori počas neho hlasovali jednomyseľne proti tomuto návrhu. Hansonová a jej druhovia spomedzi nezaradených konzervatívcov sa už druhého hlasovania nezúčastnili.

Zástupca vlády v hornej komore parlamentu Mathias Cormann uviedol, že za pondelkovú chybu preberá osobnú zodpovednosť a Senátu sa za ňu ospravedlnil. "Je to vážne nepríjemné," konštatoval v parlamente. Po druhom hlasovaní sa Hansonová vyjadrila, že vláda urobila "pozoruhodné" a "náhle salto vzad" a uviedla, že premiér Morrison a senátor Cormann sa museli prebudiť s pocitom "bielej viny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok