Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné parkovanie pre občanov s ŤZP dostalo zelenú

Inteligentné parkovanie pre občanov s ŤZP dostalo zelenú
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Občania s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) nemajú žiaden problém s parkovaním. Na „každom rohu“ je pre nich vyhradené parkovacie miesto, kde bez problémov svoje auto odstavia. Aspoň tak si to predstavujú mnohí ľudia.

Táto ich predstava je však do značnej miery mylná. Problémom pre občanov s ŤZP je nielen vyhľadávane parkovania v cudzom prostredí, ale aj časté zneužívanie vyhradených parkovacích miest vodičmi, ktorých autá na nich nemajú čo hľadať. Výsledkom je, že ak potrebujú zaparkovať, nevyhnú sa obiehaniu viacerých uličiek a hľadaniu miesta, ktoré je skutočne voľné. To by však malo byť už onedlho minulosťou.

Riadiaci výbor Prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť Operačného programu Integrovaná infraštruktúra totiž 11. októbra schválil projekt eInklúzia prostredníctvom komplexného elektronického riešenia problematiky parkovania osôb s ťažkým zdravotným postihnutím (eParkovanie pre osoby s ŤZP), ktorý pripravilo DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS). Vďaka nemu bude občanovi so zdravotným postihnutím stačiť, ak z vrecka vytiahne mobil a nechá sa odnavigovať na najbližšie parkovacie miesto, ktoré je pre neho vyhradené.

Umožnia to senzory, ktoré DEUS plánuje na parkovacích miestach pre občanov s ŤZP osadiť. Tie budú komunikovať s inteligentnými parkovacími preukazmi, ktoré by sa mali v rámci projektu zaviesť. Súčasné sa totiž veľmi často falšujú. Výsledkom bude, že ak na vyhradenom mieste pre občanov s ŤZP zaparkuje neoprávnená osoba, mestská polícia bude o tom okamžite vedieť. Mesto získa aj kvalitné dáta, vďaka ktorým bude môcť sieť vyhradených parkovacích miest optimalizovať.

„Už v budúcom roku by sa mala spustiť pilotná prevádzka tohto systému v troch vybraných obciach. Dúfame, že od mája 2020 by mohol byť plne odladený systém zavedený masovo, a to v približne 150 mestách a obciach. Ich záujem evidujeme už dnes,“ hovorí výkonný riaditeľ DEUS-u Adrián Belánik.

To, že inteligentné vyhľadávanie parkovacích miest cez mobilnú aplikáciu by mohlo pomôcť nielen občanom s ŤZP, ale aj mestám a obciam, potvrdil aj prieskum, ktorý DEUS realizoval medzi samotnými zdravotne postihnutými občanmi, starostami, primátormi i náčelníkmi mestských a obecných policajných zborov. „Do nášho projektu sme zapracovali návrhy napríklad od Organizácie muskulárnych dystrofikov, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, Slovenského zväzu telesne postihnutých a ďalších. Aj preto som presvedčený, že náš projekt pomôže ľuďom s ŤZP významne zvýšiť kvalitu ich života,“ dodáva Adrián Belánik.

(Zdroj: Tlačová správa DEUS)