Pre rukojemnícku drámu uzatvorili stanicu, páchateľa zneškodnili

TA3 TASR
15.10.2018 20:30

Nemecká polícia ukončila rukojemnícku drámu na hlavnej železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom. Páchateľ je pod kontrolou.

Vyšetrovanie pokračuje

Nemecká polícia v rozpore so skôr zverejnenými informáciami nevylučuje teroristické pozadie rukojemníckej drámy, ku ktorej došlo v lekárni na Hlavnej železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom. Odznelo to na spoločnej tlačovej konferencii predstaviteľov polície a prokuratúry v tomto západonemeckom meste. Ešte skôr totiž informovali, že ide len o čin zmäteného človeka. Vyšetrovanie prípadu tak pokračuje všetkými smermi.

Podľa policajných zdrojov vytiahol páchateľ na zasahujúcich príslušníkov útvaru osobitého určenia strelnú zbraň, o ktorej nie je zatiaľ zrejmé, či bola pravá. Na to reagovala polícia streľbou a výstrely muža zasiahli - podľa informácií internetového vydania denníka Bild do brušnej oblasti. Ťažko zraneného páchateľa, ktorý sa mal podľa svedkov pri akcii nahlas identifikovať s teroristickou organizáciou Islamský štát, museli oživovať. Následne ho previezli do nemocnice, kde ho čakal neodkladný núdzový chirurgický zákrok.

Policajti našli v lekárni povolenie na pobyt v Kolíne nad Rýnom, platné do roku 2021, podľa ktorého by útočníkom mohol byť 55-ročný Sýrčan. Tento migrant, ktorý žil v meste od roku 2016, sa už dopustil viacerých drogových deliktov i krádeží. Zatiaľ však nie je jednoznačne preukázané, že dokument patrí skutočne páchateľovi.

Oslabená doprava

Ako ďalej informoval policajný riaditeľ Klaus Rüschenschmidt, útočník vzniesol viacero požiadaviek vrátane slobodného odchodu, doručenia cestovného kufra a tašky, ktoré zanechal v kaviarni, ako aj prepustenia istej Tunisanky na slobodu. Na mieste zasahovala približne stovka hasičov a zhruba 500 príslušníkov policajných síl.

Zdravotný stav rukojemníčky, ktorá vyviazla so šokom a symptómami otravy benzínovými výparmi, je stabilizovaný. S popáleninami skončilo v nemocnici 14-ročné dievča, ktoré utrpelo zranenia v sedacej časti tela a na stehnách po tom, čo páchateľ hodil zápalnú zmes do staničnej prevádzky siete rýchleho občerstvenia neďaleko lekárne - dejiska neskoršej rukojemníckej drámy. Tam našli policajti aj lepiacou páskou spojené plynové bomby, respektíve horľaviny. Ďalšia zranená osoba sa priotrávila dymom.

Hlavnú železničnú stanicu v Kolíne nad Rýnom síce po niekoľkých hodinách opäť uviedli do prevádzky, avšak normalizácia železničnej dopravy v tomto významnom uzle potrvá zrejme niekoľko hodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok