Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejšia kamera na svete zmrazí čas na 10 biliónov snímok za sekundu

Najrýchlejšia kamera na svete zmrazí čas na 10 biliónov snímok za sekundu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spomalené videá sú hitom poslednej doby a bežne môžu byť nasnímané s rýchlosťou tisícov snímok za sekundu. To však nie je nič oproti najrýchlejšej kamere na svete, ktorá doslova zmrazí čas v rýchlosti 10 biliónov snímok za sekundu. To je dostatočne rýchlo na to, aby mohli vedci skúmať interakcie v nanomierke mezdi svetlom a hmotou.

Najrýchlejšiu kameru na svete vytvorili výskumníci z Caltech a INRS. Pre novú techniku záznamu tím vychádzal z kompresie ultra rýchlej fotografie, čo je metóda, ktorá dokáže dosiahnuť rýchlosť záznamu 100 miliárd snímok za sekundu. To však nie je stále dostatočne rýchlo pre zachytenie toho, čo sa deje s laserovými impulzmi, ktoré sa pohybujú na stupnici femtosekúnd. Femtosekunda je tisícina biliontiny sekundy.

Výskumníci preto skombinovali femtosekundovú zábleskovú kameru a statickú kameru a získané dáta podrobili technike známej ako radónová transformácia. Vďaka tomu boli schopní získať kvalitné zábery pri nahrávaní rýchlosťou desať biliónov snímok za sekundu. Vytvorený pokročilý fotografický systém bol nazvaný ako T-CUP.

Pokročilý fotografický systém T-CUP dokáže zachytiť kvalitné zábery pri rýchlosti desať biliónov snímok za sekundu.

V prvom teste sa kamera osvedčila tým, že zachytila jediný femtosekundový impulz laserového svetla a zaznamenala 25 obrázkov, ktoré boli od seba časovo vzdialené 400 femtosekúnd. Prostredníctvom tohto procesu mohol tím výskumníkov vidieť zmeny tvaru, intenzity a uhla sklonu impulzu laserového svetla v pomalšom pohybe ako kedykoľvek predtým.

Tento systém by mohol pomôcť pri sledovaní čoraz kratších udalostí, ktoré by mohli odhaliť nové tajomstvá v super rýchlom svete fyziky a biológie. Samozrejme tím výskumníkov sa nechce zastaviť „len“ pri 10 biliónoch snímok za sekundu a už teraz rozmýšľa ako zvýšiť rýchlosť T-CUPu.

Kamera zachytila jediný femtosekundový impulz laserového svetla a zaznamenala 25 obrázkov, ktoré boli od seba časovo vzdialené 400 femtosekúnd.