Nový zákon o exekúcii je pripravený, má zastaviť staré konania

TA3 SITA
13.10.2018 17:55

Takzvaná exekučná amnestia z dielne ministerstva spravodlivosti mieri do legislatívneho procesu. Pre agentúru SITA to potvrdil minister Gábor Gál s tým, že nová legislatíva je pripravená. Zákon má za úlohu zastaviť všetky exekučné konania, ktoré sú staršie ako päť rokov a reálne sa v nich nič nevymáha.

Nový zákon o exekúcii je pripravený, má zastaviť staré konania
TASR/Martin Baumann (ilu foto)

Ide do legislatívneho procesu

Veritelia budú môcť svoje pohľadávky vymáhať ďalej, ale cez nové podania a nový systém, ktorý je v platnosti od 1. apríla 2017. Podľa Gála nie sú potrebné finančné prostriedky na toto opatrenie, pretože rezort iba systémovo zastaví staré konania. Dlžníci môžu využiť tiež vynovený inštitút osobného bankrotu. V súčasnosti je na Slovensku približne 3,7 milióna exekučných konaní a starých prípadov, ktorých sa zákon priamo dotkne približne jeden milión.

„Zákon ide do štandardného legislatívneho procesu. Jeho úlohou je zastaviť staré konania, v ktorých sa reálne nič nevymáha, ale z času na čas exekútor vystaví za úkony faktúru, a tým pádom sa iba zvyšujú finančné náklady,“ povedal Gál. Na otázku, či diskutoval na túto tému s Ministerstvom financií SR a aká bude suma, ktorú bude musieť rezort spravodlivosti zaplatiť, odpovedal, že legislatíva sa dotkne finančne iba niektorých inštitúcií. „My nebudeme platiť staré dlhy ani nič podobné. Finančne sa to ale dotkne napríklad zdravotnej či Sociálnej poisťovne, ale oni vedia, že pred sebou tlačia balvan, ktorý sa zrejme iným spôsobom nedá vyriešiť,“ doplnil minister.

Gál avizoval predstavenie zákona už v júli tohto roka, keď sa na pracovnej verzii zhodla koalícia. „Prediskutovali sme to v koalícii a v súčasnosti je na stole už iba jeden, posledný, variant, ktorý zastaví všetky exekúcie staršie ako päť rokov," uviedol Gál ešte v júli. „Veritelia môžu svoje pohľadávky vymáhať v nových konaniach, ktoré už budú podliehať novým pravidlám z 1. apríla minulého roka. Zákon pôjde do medzirezortného pripomienkového konania a budeme pokračovať v bežnom legislatívnom postupe,“ uviedol ešte v priebehu júla Gál.

Inštitút osobného bankrotu

Tému takzvanej exekučnej amnestie predstavila ešte Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská, ktorá však hovorila o inom variante. Žitňanská chcela exekúcie nielen dočasne zastaviť, ale istým spôsobom prispieť k ich definitívnemu ukončeniu. Gábor Gál ešte v priebehu mája tohto roka ozrejmil, že táto možnosť zrejme nebude priechodná v súčasnej koalícii. V prípade zastavenia exekúcií by mal odmenu pre exekútora financovať priamo rezort spravodlivosti, respektíve štát. Zatiaľ nie je známa výška finančných prostriedkov, ktoré by mali byť na tento účel vynaložené.

Na súdoch po celom Slovensku je v súčasnosti približne 3,7 milióna exekučných spisov, z ktorých je približne jedna štvrtina staršia ako päť rokov. V prepočte by sa tak nová legislatíva mohla dotknúť takmer jedného milióna spisov.

Ministerstvo spravodlivosti odporúča dlžníkom tiež inštitút osobného bankrotu, ktorý využíva čoraz viac ľudí. Inštitút osobného bankrotu bol zavedený v marci 2017 a ľudom ponúka nové dve možnosti, ktorými sa môžu zbaviť starých dlhov. Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť pomocou jednej z dvoch alternatív – konkurzom alebo cez splátkový kalendár. Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok