Duel Ligy národov proti Česku sme nezvládli, skóroval iba Hamšík

TA3 TASR
13.10.2018 17:07

Slovenskí futbalisti prehrali v sobotňajšom zápase 1. skupiny B-divízie Ligy národov v Trnave s reprezentáciou Česka 1:2. V 76. minúte rozhodol o výhre hostí striedajúci Patrik Schick.

Rekordy dvoch domácich hráčov

Úvodný hvizd rozhodcu sa postaral o dosiahnutie míľnikov u dvojice domácich hráčov - Hamšík nastúpil na rekordný 108. zápas v národnom tíme, kapitán a stopér Martin Škrtel zaokrúhlil počet štartov na rovných 100. V 80. minúte debutoval v národnom tíme obranca Dávid Hancko, ktorý vystriedal Tomáša Hubočana. V utorok 16. októbra o 20.45 h nastúpia Slováci v prípravnom stretnutí v Štokholme proti domácemu Švédsku, Čechov čaká v rovnakom čase duel Ligy národov v Charkove so šesťbodovým lídrom 1. skupiny Ukrajinou.

V 9. minúte mohli Česi po rohovom kope otvoriť skóre. Vydrovu strelu z diaľky vyškriabal Dúbravka na žrď a prekvapený Souček zblízka prekopol bránu. Slováci sa rozbiehali pomalšie ako obvykle, súper im dovolil dostať sa len do niekoľkých ofenzívnych zábleskov. V 16. minúte sa po chybe Škrtela dostal k zakončeniu Zmrhal, ale z diaľky netrafil bránu. Na opačnej strane sa po rohovom kope Maka pokúsil prekvapiť Vaclíka pätičkou na bližšej tyči Hamšík, ale český brankár si dal pozor. Slováci sa nedokázali dostať do súvislého tlaku aj vinou chýb v rozohrávke a slabého pohybu. Ani Česi toho smerom dopredu v prvom polčase veľa neukázali, aspoň na "umelecký dojem" však pôsobili krajšie.

3. kolo Ligy národov - B-divízia, 1. skupina:
Slovensko - Česko 1:2 (0:0)
Góly: 62. Hamšík - 52. Krmenčík, 76. Schick. ŽK: Hubočan, Škrtel, Škriniar - Dočkal, Souček, Gebre Selassie. Rozhodovali: Vinčič - Klančnik, Kovačič (Slov.), 17.251 divákov.
Slovensko: Dúbravka - Pekarík (46. Sabo), Škriniar, Škrtel, Hubočan (80. Hancko) - Lobotka - Hamšík - Kucka (54. Weiss), Duda, Mak - Nemec
Česko: Vaclík - Kadeřábek (63. Novák), Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie - Souček, Pavelka - Vydra (89. Jankto), Dočkal, Zmrhal - Krmenčík (73. Schick)

O víťazstve rozhodol Schick

Kucka sa na začiatku druhého polčasu snažil spraviť priestor v šestnástke, ale proti prevahe českých hráčov prišiel o loptu. V 52. minúte po rýchlom prenesení hry vyšprintoval Sabo smerom k súperovej šestnástke, krížnou prihrávkou našiel Dudu, ale jeho volej zvnútra šestnástky minul bránu hostí. O niekoľko desiatok sekúnd platilo tradičné futbalové klišé nedáš-dostaneš, keď Krmenčík dostal ukážkovú prihrávku za chrbát domácej defenzívy a v nájazde prekonal bezmocného Dúbravku - 0:1. O štyri minúty mal vyrovnanie na nohe Mak, ale zoči-voči Vaclíkovi namieril v stopercentnej príležitosti mimoriadne nepresne.

V 62. minúte už tribúny vypredaného štadióna v Trnave vybuchli gólovou radosťou. Hlavičku Nemca po rohu ešte Vaclík dokázal zneškodniť, ale na dorážku Hamšíka zblízka už nemal nárok - 1:1. Slovákom vlial gól nový impulz, začali hrať s chuťou, v dvoch šanciach však Hamšík nezmenil vyrovnané skóre. Trest za kopiace sa individuálne chyby slovenského tímu prišiel v 76. minúte, keď sa Schick presadil hlavou cez Škriniara - 1:2. Dvojgólové vedenie "odmietol" v 84. minúte Vydra, ktorého prízemná strela sa obtrela o pravú žrď. Českí futbalisti však náskok udržali a pripravili vydarený debut novému trénerovi Jaroslavovi Šilhavému, Slováci po prehre de facto stratili šancu zabojovať o prvenstvo v skupine.

Reakcie po zápase

Ján Kozák, tréner SR: "Prvý polčas bol náročný s množstvom súbojov, bolo v ňom málo priestoru na kombináciu. V druhom polčase sa hra otvorila, kombinačne sme dominovali, boli sme lepším mužstvom, ale bohužiaľ sme dostali dva góly a prehrali sme. Ale nezaslúžili sme si prehrať. Situácia v LN je ťažká, ale máme o čo hrať. Nie je nám jedno ako skončíme, pripravíme sa na najbližšie zápasy."

Marek Hamšík, stredopoliar Slovenska: "Mám zmiešané pocity. Rekord si vážim, ale môj gól by som vymenil aspoň za remízu. Česi dali paradoxne gól v dobe, keď sme mali najlepšiu fázu hry, ale taký je futbal. Chýbalo nám trošku šťastia. Prvý polčas bol nemastný-neslaný, v druhom sa diváci mali na čo pozerať. Bohužiaľ so zlým koncom pre nás."

Dávid Hancko, debutant v tíme Slovenska: "Mrzí ma, že sme prehrali. Odhliadnuc od toho je to však veľký míľnik v mojej kariére. Som rád, že môžem byť medzi takýmito hráčmi. Mali sme na víťazstvo, je to škoda."

Jaroslav Šilhavý, tréner ČR: "Určite mala sčasti vplyv zmena trénera na tím. Ale urobili sme veľa práce, prišli noví hráči. Musím pochváliť chlapcov, aj tých ktorí nehrali, aj tých z realizačného tímu. Bolo to silné, ale aj súper bol silný. My sme ale chceli viac. Súper mal obrovské šance, našťastie ich nedal a my sme to potom takticky uhrali. Slováci majú generačne silný tím, ale ustáli sme to."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok