Strach je nebezpečný. Danko vyzýva k vzájomnej spolupráci

TA3 TASR
13.10.2018 10:55

Vyšehradská štvorka je podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka rozumný a zmysluplný formát spolupráce, ktorý pomáha Európskej únii a nerozdeľuje ju, západní partneri sa jej preto nemusia obávať.

Nespochybňujú členstvo v EÚ

Štáty Vyšehradskej štvorky podporujú Európsku úniu a nespochybňujú svoje členstvo v nej. "Snažíme sa však v rámci V4 identifikovať problémy tak, aby sme zjednodušili komunikáciu s európskymi inštitúciami," uviedol predseda Národnej rady SR Andrej Danko po sobotňajšom rokovaní lídrov národných parlamentov Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska v Košiciach. Neformálna schôdzka sa konala v rámci slovenského predsedníctva vo V4.

"Je to formát, ktorý chce identifikovať problémy, chce prispieť k dynamike v európskom spoločenstve a k zásadným reformám, ktoré Únia potrebuje," uviedol Danko na stretnutí lídrov parlamentov krajín V4 v Košiciach.

Predseda NR SR pripomenul budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu, ktoré podľa neho budú pre EÚ veľkou skúškou. "Musíme si vytýčiť postupy, ako prehĺbiť spoluprácu národných parlamentov s Európskym parlamentom," povedal s tým, že treba viac komunikovať cez parlamentné zahraničné výbory a byť nápomocný pri reformách, ktoré EÚ musí urobiť.

Otázky migrácie a bezpečnosti

Lídri parlamentov sa zhodli, že najväčším problémom EÚ je v súčasnosti otázka bezpečnosti. "Ak bude vyriešená otázka bezpečnosti a zastavíme ten strach v mysliach ľudí, ukážeme funkčnosť EÚ, že sa dokážeme vysporiadať s problematikou migrácie, že dokážeme chrániť naše spoločné hranice, verím, že sa znova obnoví dôvera občanov, ktorí sú dnes pesimistickí voči EÚ," konštatoval Danko.

Predseda parlamentu zdôraznil aj bezpečnosť v oblasti digitálneho priestoru. "Tak, ako sme to v piatok definovali, bezpečnosť je tým najväčším problémom v EÚ. Ak sa nebudeme baviť o bezpečnosti, bude vznikať strach medzi ľuďmi a strach je nebezpečný pre akékoľvek spoločenstvo. Bezpečnosť sa týka aj oblasti digitálneho priestoru, ochrany dát, ale aj oblasti spoločného postupu voči nadnárodným koncernom, ktoré dáta spracuvávajú a často predávajú," povedal.

Otázka migrácie tiež patrila k silným témam stretnutia. "Pozitívne sme zhodnotili, že téma priameho prerozdeľovania (migrantov) už je v Európe snáď definitívne zo stola," uviedol šéf českej Poslaneckej snemovne Vondráček. Zdôraznil pritom potrebu riešenia problémov spojených s migráciou ešte predtým, ako sa vôbec utečenci vyberú na cestu do EÚ.

Šéf NR SR ocenil krok Česka

Zhoda je medzi lídrami parlamentov aj na tom, že inštitúcie EÚ by mali fungovať a konať v súlade so svojimi kompetenciami. Maršálek poľského Sejmu Marek Kuchciňski pritom kriticky poukázal na nedávne rozhodnutie EP, ktorý inicioval otvorenie konania voči Maďarsku podľa článku sedem Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

Šéf NR SR v tejto súvislosti ocenil krok českej Poslaneckej snemovne, ktorá prijala uznesenie označujúce rezolúciu EP týkajúcu sa Maďarska za chybnú a nešťastnú. "Budem sa taký krok snažiť iniciovať po zodpovednej politickej diskusii aj u nás. Treba jasne povedať, že tresty pre našich bratov a priateľov v Poľsku a Maďarsku z hľadiska možných sankcií by nemali nasledovať skôr, než budú vyčerpané všetky možné demokratické mechanizmy na vysvetlenie vzniknutej situácie," uviedol Danko.

Podpredseda maďarského parlamentu János Latorcai zdôraznil zaangažovanosť V4 v európskej politike v čase, keď sa v Európe hovorí o problematickej jednote EÚ. "Predkladáme konštruktívne riešenia, nechceme rozdeľovať štáty, ale vrátiť sa k základným myšlienkam EÚ," povedal.

O budúcnosti Európskej únie

Neformálne stretnutie predstaviteľov zákonodarných zborov Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska sa v Košiciach začalo v piatok večer a konalo sa v rámci slovenského predsedníctva vo V4. K  témam patrí budúcnosť EÚ, otázky migrácie či regionálna medziparlamentná spolupráca. K témam stretnutia patrila príprava stretnutia predstaviteľov parlamentov krajín V4, Nemecka a Francúzska, ktoré sa bude konať 15. novembra v Bratislave.

O tomto formáte bude Danko spoločne so šéfom Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radkom Vondráčkom rokovať vo štvrtok a piatok (18.-19.10.) v Paríži. "Aj na stretnutí s nemeckými a francúzskymi predstaviteľmi budeme apelovať, aby sme otvárali otázku zlepšovania vzťahov národných parlamentov a Európskeho parlamentu," povedal Danko. Práve zlepšovanie vzťahov a spolupráce s EP považujú parlamentní predstavitelia z V4 za potrebné, a to aj v prospech zvýšenia záujmu občanov o budúcoročné voľby do europarlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok