Prerušili mlčanie. Novinár podľa Saudov opustil ich konzulát

TA3 TASR
13.10.2018 07:30

Saudskoarabský minister vnútra odmietol tvrdenia, že existovala objednávka na vraždu kritika Rijádu a novinára Džamála Chášukdžího. Tieto obvinenia sú podľa princa neopodstatnené a lživé.

Vyhlásil, že jeho krajina koná "v súlade s medzinárodnými zákonmi a dohovormi", uviedla oficiálna agentúra SPA. Chášukdží je nezvestný od 2. októbra, keď zašiel na saudskoarabský konzulát v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady pred sobášom s tureckou snúbenicou.

Turecké úrady a mnohé médiá majú podozrenie, že Chášukdží sa tam stal obeťou "vopred naplánovanej vraždy". Saudská Arábia tieto tvrdenia odmieta. Konzulát trvá na tom, že Chášukdží z objektu odišiel. Napriek výzvam doteraz neposkytli žiaden dôkaz. Medzičasom však súhlasili, aby turecké úrady vykonali policajnú prehliadku tohto objektu.

Turecká vláda informovala USA, že má zvukovú nahrávku a videozáznam, ktoré dokazujú, že Chášukdžího na konzuláte v Istanbule zavraždili. Existencia takýchto dôkazov vysvetľuje, prečo tureckí predstavitelia tak rýchlo obvinili Saudskú Arábiu z vraždy Chášukdžího. Ohľadne zverejnenia nahrávok sú opatrní - z obáv, že by prezradili, ako Turci robia špionáž zameranú voči zahraničným entitám vo svojej krajine.

Prípad Chášukdží ohrozuje nielen krehké turecko-saudskoarabské vzťahy, ale poškodzuje aj imidž kráľovstva a jeho vzťahy so Západom, a to v situácii, keď sa korunný princ Muhammad bin Salmán snaží presadiť v krajine prozápadné reformy. Saudskoarabský minister, ktorého vyhlásenie je prvou reakciou na obvinenia zo zabitia novinára, dodal, že víta spoluprácu medzi svojou krajinou a Tureckom pri objasňovaní okolností novinárovho zmiznutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok