Máme nahrávky a vieme dokázať vraždu novinára, tvrdí Turecko

TA3 TASR
12.10.2018 09:29

Turecká vláda informovala, že má zvukovú nahrávku a videozáznam, ktoré dokazujú, že prispievateľa amerického denníka Washington Post Džamála Chášukdžího zavraždili tento mesiac na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Uviedli to americkí aj tureckí predstavitelia, na ktorých sa v článku odvolal denník Washington Post.

Máme nahrávky a vieme dokázať vraždu novinára, tvrdí Turecko
SITA/AP

Vypočúvali, mučili a zabili

Záznamy podľa týchto predstaviteľov dokazujú, že saudskoarabský bezpečnostný tím zadržal novinára Chášukdžího na konzuláte, keď 2. októbra vošiel do jeho budovy, aby si tam pred nadchádzajúcou svadbou s tureckou snúbenicou vyzdvihol potrebný oficiálny dokument, následne ho tím zabil a jeho telo rozštvrtil.

Predovšetkým zvuková nahrávka poskytuje niektoré z najpresvedčivejších a najobludnejších dôkazov, že za Chášukdžího smrť je zodpovedný saudskoarabský tím, dodali predstavitelia. "Zvuková nahrávka z vnútra konzulátu detailne objasňuje, čo sa Džamálovi stalo po vstupe do budovy," uviedla nemenovaná osoba oboznámená s nahrávkou. "Počuť jeho hlas a hlasy mužov hovoriacich po arabsky," povedala táto osoba a dodala: "Je na nej zaznamenané, ako ho vypočúvajú, mučia a potom zavraždia." Druhá osoba informovaná o nahrávke uviedla, že počuť, ako muži novinára bijú.

Kritický k vláde i princovi

Chášukdží mal dlhodobé vzťahy so saudskoarabskou kráľovskou rodinou, ale písal kriticky o súčasnej vláde a saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, pripomenul denník Washington Post. Existencia takýchto dôkazov vysvetľuje, prečo tureckí predstavitelia tak rýchlo obvinili Saudskú Arábiu z vraždy Chášukdžího. Avšak tureckí predstavitelia sú opatrní ohľadne zverejnenia nahrávok - z obáv, že by prezradili, ako Turci robia špionáž zameranú voči zahraničným entitám vo svojej krajine, vysvetlili spomínané osoby.

Saudskoarabi popreli akúkoľvek účasť na zmiznutí novinára a tvrdia, že Chášukdží krátko po príchode na konzulát z budovy odišiel. Turecko oznámilo, že schválilo žiadosť Saudskej Arábie na vytvorenie spoločnej komisie, ktorá bude vyšetrovať, čo sa Chášukdžímu stalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok