Opozícia vidí v usmerneniach cenzúru. Zle naformulované, pripúšťa RTVS

TA3 SITA
11.10.2018 14:57

Opozícia požaduje okamžité rozviazanie pracovného pomeru so šéfkou rozhlasového spravodajstva RTVS Petrou Stano Maťašovskou. Ak nebude odvolaná, opozícia zváži ďalšie politické kroky. Verejnoprávna televízia pripustila, že niektoré pasáže boli "nevhodne naformulované."

Hovoria o návrate ku komunizmu

Dôvodom je, že redaktorom zaslala interný dokument, v ktorom žiada, aby neboli zaraďované správy o návrhoch zákonov a noviel, ktoré na rokovanie parlamentu predkladajú opoziční poslanci. Ich návrhy označila za “často odborne nepripravené, nesystémové." Rovnako tiež Maťašovská zakazuje pripravovať krátke spravodajstvo z informácií uverejnených na internetových portáloch a v iných médiách. Informácie o internom dokumente zverejnil portál Omediach.com.

Podľa poslankyne NR SR za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej je uvedený interný materiál škandál, normalizácia v priamom prenose, cenzúra a návrat ku komunizmu. Upozornila, že takýto dokument nebol vydaný, ani keď ju ovládal Vladimír Mečiar. „Vtedy informovali svojským spôsobom, ale informovali aj o opozícii,“ uviedla.

Materiál má byť v rozpore so zákonom

Interný materiál je podľa podpredsedníčky parlamentu príkro v rozpore so zákonom o RTVS ako aj s princípmi tvorby verejnoprávneho médiá. Upozornila, že spravodajstvo RTVS musí byť profesionálne, objektívne a musí uspokojovať potreby všetkých občanov. “RTVS si nemôže dovoliť ignorovať opozíciu,“ uviedla s tým, že spravodajstvo RTVS pôsobí ako PR agentúra koalície.

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová tiež vidí v RTVS tvrdú normalizáciu. Podľa nej v RTVS dochádza k hrubej propagande vládnych strán a odstráneniu opozície z verejnoprávneho média. „Je škandalózne, že vedenie hodnotí návrhy opozičných strán ako nepripravené a nesystémové, hoci práve opozičné návrhy vylepšujú vládne návrhy. Vládne strany často opozičné návrhy okopírujú,“ upozornila.

Podľa Remišovej je ohrozená nezávislosť verejnoprávnych médií. „Ľudia majú právo byť objektívne informovaní o politickom dianí. Pokyny Maťašovskej bránia informovaniu o najväčších kauzách, lebo zakazuje monitor internetových médií. Žiadame okamžitý odchod Maťašovskej,“ dodala. Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý vyzval redaktorov RTVS, aby si nedali rozkazovať.

RTVS: Je to len nevhodne formulované

Hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková uviedla, že niektoré pasáže zverejneného textu pod názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa majú riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase krátke správy, boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Rusnáková dodala, že pertraktovaná formulácia predmetného textu nie je v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie.

"Z obsahu našich spravodajských a publicistických programov je zrejmé, že RTVS sa v súlade so svojím poslaním venuje každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu," zdôraznila Rusnáková.

Podľa jej slov RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, ktorá je vytrhnutá z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu. "Zverejnený materiál sa týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a SRo ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie. Ich opakujúci sa krátky, len niekoľkominútový časový rozsah neumožňuje venovať sa podrobnejšie jednotlivým témam, na čo sú určené ďalšie spravodajské formáty," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok