Na vynovenú SNG si počkáme, zverejnili nový termín dokončenia

TA3 SITA
11.10.2018 13:50

Rekonštrukcia sídla Slovenskej národnej galérie v hlavnom meste sa predĺži. Predbežný termín ukončenia stavebnej časti je v apríli 2020. Spôsobili to viaceré nečakané okolnosti počas rekonštrukcie spojenej zároveň aj s dostavbou nových častí areálu národnej galérie v Bratislave.

Na vynovenú SNG si počkáme, zverejnili nový termín dokončenia
TASR

Problémy neohrozujú stavbu

Ako na štvrtkovom kontrolnom dni na stavbe konštatovala pre médiá generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, “samozrejme, ako každý objednávateľ, aj my by sme chceli, aby práce prebiehali rýchlejšie. Tempo stavby je prispôsobené tomu, čo odkrývame na stavbe“. Práce sa však podľa nej nezastavili, „sú plynulé a dôvody omeškania sú verejne známe, ako napríklad konanie predsedníctva SR v Rade EÚ, ale aj niektoré skutočnosti, ktoré sa odhalili, ako napríklad stav kovových konštrukcií,“ objasnila posun termínu Kusá.

11oktober2018-sng-rekonstrukcia-4562030_7f000001-3799-2253.jpg

Spomínané problémy sú technické a neohrozujú stavbu samotnú. Pre tieto zdržania v SNG podľa Kusej momentálne pracujú s termínom dokončenia stavby v apríli 2020. „Radi by sme otvorili stavbu hneď, ako bude dokončená. Samozrejme, nie hneď budú fungovať výstavy a všetky veci, ktoré od galérie očakávame“. Potrebné totiž ešte bude obstarať vybavenie interiéru a stálych expozícií. Na rozšírení investícií o tieto položky sa počítalo od začiatku, no na ich zaistenie bude potrebný súhlas vlády, ktorá na rekonštrukciu SNG vyčleňuje peniaze zo štátneho rozpočtu. SNG však nečaká a už do nových priestorov pripravuje výstavný plán. Odborní pracovníci galérie v januári tohto roka začali s prípravou budúcich stálych expozícií.

Nová časť centra Bratislavy

Po dokončení premeny sídla SNG na galériu 21. storočia v nej návštevníci „nájdu plnohodnotný areál, kde budú môcť tráviť svoj voľný čas, ktorý nie je spojený so žiadnym obchodným centrom, ale je to kultúrna funkcia v strede mesta. Potom tu nájdu samozrejme to, čo sa od galérie očakáva, čiže expozície, kultúrne podujatia, vzdelávacie akcie, veľkú knižnicu, archív, kino, depozitárne priestory, ktoré chceme otvoriť aj verejnosti v špeciálnom režime,“ spresnila šéfka SNG výsledok prestavby. Smerom na Hviezdoslavovo námestie vznikne aj nová Travertínová záhrada, nové bude na tejto strane i Námestie Karola Vaculíka, ktoré pripomenie zakladateľa SNG.

Cez galériu a jej areál povedie veľká sústava mestských pasáží. K dispozícii bude samozrejme aj nádvorie Vodných kasární, teda Letný pavilón. Národná galéria sa tak stane novou časťou centra hlavného mesta. Prinesie nové priestory pre aktívne, aj pasívne trávenie voľného času. „Vďaka spolupráci hlavného mesta a Starého Mesta by výsledkom malo byť, že sa otvorí taká časť mesta, ktorú vlastne nikto nepozná. Mohla by byť pekná a slúžiť verejnosti,“ dodala Kusá. Galéria je totiž areál, nielen päť budov a po dostavbe ponúkne prepojenie na Hviezdoslavovo námestie, na dunajské nábrežie, na Námestie Ľudovíta Štúra a na Riečnu ulicu.

Celkovú rekonštrukciu schválili v 2002

Úloha zrekonštruovať areál SNG je akútna od roku 2001, keď musela vtedajšia generálna riaditeľka Katarína Bajcurová z havarijných dôvodov zatvoriť Premostenie. Podoba rekonštrukcie Premostenia sa hľadala v dvoch verejných architektonických súťažiach (2003, 2005) a proces spomalila ekonomická kríza. Nakoniec takmer 15 rokov po uzavretí Premostenia SNG podpísala 28. decembra 2015 zmluvu so zhotoviteľom stavby. Stavenisko SNG odovzdala staviteľovi 18. januára 2016.

Projekt rekonštrukcie, s ktorým súhlasil kabinet v decembri 2015, bol vyčíslený na 48 718 937 eur s DPH a uskutočniť sa mal počas 36 mesiacov od začiatku roka 2016 až do záveru roka 2018. Pre obmedzenia súvisiace s predsedníctvom SR v Rade EÚ v druhom polroku 2016 sa záver rekonštrukcie posunul na 30. jún 2019. A tento termín sa však po odhalení nových konštrukčných skutočností a nečakaných stavebných komplikácií opäť posunul. To všetko posunulo dátum otvorenia sídla SNG na jar 2020. Rekonštrukcia sa týka piatich budov, nádvoria, dvoch pasáží a parku na dunajskom nábreží v centre hlavného mesta, zahŕňa aj dostavbu aj modernizáciu a jej výsledkom bude rozsiahly areál na brehu Dunaja.

V rámci prioritnej investičnej akcie ministerstva kultúry - rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu SNG sa k 31. decembru 2017 preinvestovalo na stavebné práce a dozor 8 848 164,42 eura vrátane DPH. K finančnému zabezpečeniu dokončenia rekonštrukcie SNG sa vládna koalícia zaviazala vo svojom programovom vyhlásení. Celkovú rekonštrukciu SNG začali plánovať v roku 2001 za čias ministra kultúry Milana Kňažka, v roku 2002 ju schválila vláda. SNG, ktorá dlhodobo organizuje v hlavnom meste výstavy iba v časti svojho areálu - v Esterházyho paláci na Nám. Ľ. Štúra, sa na začatie rekonštrukcie pripravila už v roku 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok