Štart lode Sojuz sa nepodaril, posádka musela núdzovo pristáť

TA3 ČTK TASR SITA
11.10.2018 11:23

Štart lode Sojuz MS-20 z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane sa nepodaril. Na vine je havária nosnej rakety Sojuz, informoval moderátor priameho televízneho prenosu. Dvojčlenná posádka ruskej rakety Sojuz núdzovo pristála v Kazachstane.

Dvojčlenná posádka ruskej rakety Sojuz MS-10 bola krátko po štarte z kozmodrómu Bajkonur nútená núdzovo pristáť. Obaja členovia posádky - Američan Nick Hague a Rus Alexej Ovčinin - sú nažive a nezranení. Informoval o tom prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter riaditeľ ruskej štátnej korporácie Roskosmos Dmitrij Rogozin. Mimoriadna situácia nastala krátko po štarte rakety Sojuz MS-10 z Bajkonuru, keď zrejme došlo k poruche nosnej rakety Sojuz-FG.

Podľa predbežných informácií k poruche došlo niekoľko sekúnd po oddelení prvého stupňa rakety. Posádka následne prešla do režimu návratu po balistickej dráhe. Zdroj na kozmodróme oznámil, že návratový modul rakety Sojuz MS-10 s kozmonautmi na palube pristál v kazašskej stepi a posádka kontaktovala centrum riadenia letov. Kozmonautov evakuovali vrtuľníkom do kazašského mesta Žezkazgan a potom by ich mali previezť do Hviezdneho mestečka pri Moskve, Pri návrate boli kozmonauti vystavení veľkému preťaženiu 6G. Rogozin oznámil, že Roskosmos vytvorí komisiu, ktorá bude vyšetrovať okolnosti dnešnej nehody.

Oboch členov posádky - Američana Nicka Hagua a Rusa Alexeja Ovčinina - medzičasom už pomocou techniky vyslobodili z návratového modulu. Lekári po ich prvej prehliadke konštatovali, že ich stav je uspokojivý. Nick Hague z NASA a Alexej Ovčinin z ruskej agentúry Roskosmos vyštartovali z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane o 14:40 tamojšieho času. Raketa Sojuz mala doraziť do cieľa o šesť hodín neskôr. Pre Američana to bol prvý pokus dostať sa do vesmíru, kde Ovčinin v roku 2016 strávil šesť mesiacov. Štvrtkový štart bol venovaný 100. výročiu vzniku Závodu experimentálnej strojárskej výroby raketovo-kozmickej korporácie Energija, kde sa vyrábajú rakety Sojuz. Podľa pôvodných plánov mali Ovčinin a Hague stráviť na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice 187 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok