Najsilnejší hurikán za polstoročie zasiahol USA, má už druhú obeť

TA3 TASR
11.10.2018 06:39

Hurikán Michael po sebe zanechal spúšť a najmenej dvoch mŕtvych. Aj keď ho naďalej sprevádza silný vietor a dážď, z pôvodnej sily už výrazne stratil. Búrka sa prehnala severozápadom Floridy a posunula sa nad štát Georgia. Michael je najsilnejším hurikánom, aký zasiahol pobrežie Spojených štátov za uplynulé polstoročie.

Na muža spadol strom

Silný hurikán Michael, ktorý zasiahol severozápadnú časť amerického štátu Florida, si už na tomto území - zvanom i Panhandle - vyžiadal svoju prvú obeť. O život prišiel muž, na ktorého spadol strom. Vôbec najsilnejší hurikán, aký na severozápade Floridy zažili, priniesol podľa stanice BBC na toto územie silné zrážky, vyvracal stromy, zaplavil prístavy a tisíce ľudí odrezal od elektriny.

Druhou obeťou je 11-ročné dievča, ktoré v okrese Seminole County v štáte Georgia skonalo po tom, ako sa strom zrútil na dom. Popadané stromy tiež potrhali elektrické vedenie a bez prúdu sa tak ocitlo vyše 311.000 nehnuteľností - domácností či firiem, informoval denník The Guardian. Evakuáciu nariadil floridský guvernér Rick Scott ešte pred úderom hurikánu zhruba 375.000 ľudí žijúcim na pobreží Mexického zálivu, mnohí však jeho výzvu zrejme ignorovali.

Obrovské škody v Panama City

Stav núdze vyhlásili úrady na celom území štátov Florida, Alabama, Georgia a Severná Karolína. Michael postupujúci z Mexického zálivu dorazil podľa amerického Národného strediska pre hurikány na pevninu neďaleko mesta Mexico Beach na Floride v stredu okolo 20.00 h SELČ, pričom ho sprevádzal vietor dosahujúci rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia predpovedali, že časť Floridy zažije zrážky do výšky 30 centimetrov a vlny na pobreží môžu dosiahnuť výšku až 4 metre. V oblasti zatvorili do konca týždňa všetky školy i úrady. Guvernér Scott povolal 3500 členov Národnej gardy. Obrovské škody živel napáchal v meste Panama City, kde je možné takmer na každom kroku vidieť polámané či vyvrátené stromy, strhnuté strechy, ši potrhané elektrické vedenie, priblížila agentúra AP.

Smeruje na Južnú a Severnú Karolínu

Hurikán Michael začal po svojom prechode z Floridy na juhozápad štátu Georgia trochu oslabovať, pričom okolo 3.00 h SELČ už ho podľa NHC sprevádzal vietor s rýchlosťou dosahujúcou len 145 kilometrov za hodinu. Pri prechode Georgiou hurikán zoslabol na tropickú búrku, informoval spravodajský server BBC. Podľa doterajších záznamov išlo o tretiu najsilnejšiu búrku, aká kedy zasiahla pevninu USA. V štátoch Florida, Alabama a Georgia ostalo bez elektriny takmer 500.000 ľudí.

Búrka by sa mala podľa očakávania meteorológov presúvať ďalej na severovýchod - a po štáte Georgia zasiahnuť v nadchádzajúcich hodinách i Južnú a Severnú Karolínu. Hurikán Michael si počas uplynulého víkendu vyžiadal na území Strednej Ameriky životy prinajmenšom 13 ľudí. Podľa BBC zahynulo šesť ľudí v Hondurase, štyria v Nikarague a traja v Salvádore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok