Na evakuáciu je neskoro. Michael vraj prinesie nepredstaviteľnú devastáciu

TA3 SITA TASR
10.10.2018 20:09

Guvernér Floridy Rick Scott vyhlásil, že tí obyvatelia oblastí pripravujúcich sa na vpád hurikánu Michael, ktorí nestihli opustiť svoje domovy doteraz, už musia zostať doma, pretože na evakuáciu je už teraz neskoro.

Štvrtá kategória

"Neopúšťajte svoje domovy. Tá najhoršia vec, ktorú by ste mohli spraviť, je odísť," povedal Scott. Ešte drsnejší jazyk použil riaditeľ federálneho Úradu zvládania krízových situácií Brock Long. "Tí, ktorí postávajú vonku, aby zažili silnú búrku, sa bohužiaľ väčšinou nedožijú toho, aby mohli o svojich zážitkoch hovoriť," vyhlásil.

Michael, ktorý si cez víkend vyžiadal v Strednej Amerike 13 obetí, je už hurikánom štvrtej kategórie a sprevádza ho vietor s rýchlosťou do 281 kilometrov za hodinu. Floridské úrady ešte v stredu ráno vyzvali na evakuáciu 375-tisíc obyvateľov pobrežných oblastí, pričom tento počet zahŕňal odporúčania i povinné príkazy na evakuáciu. Podľa floridského guvernéra Scotta sa obyvatelia tohto amerického štátu musia pripraviť na "nepredstaviteľnú devastáciu". Stav núdze v súvislosti s príchodom hurikánu Michael vyhlásili okrem Floridy aj v Alabame a Georgii.

Hurikán udrel na severozápade

Michael medzičasom udrel v stredu na severozápadnú časť štátu Florida. Je to jedna z najsilnejších búrok, aké kedy zasiahli územie Spojených štátov. Sprievodný vietor dosiahol rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu.

Michael postupujúci z Mexického zálivu dorazil na pevninu neďaleko mesta Mexico Beach v severozápadnej časti Floridy. Priniesol so sebou dážď a silný vietor a na mori vyvolal vlnobitie. Dážď zaplavil ulice a vietor ohýbal stromy a ničil budovy. Údajne sa dali počuť aj výbuchy transformačných staníc, ktoré hurikán zasiahol.

Podľa meteorológov si Michael udrží silu hurikánu aj vo štvrtok, keď bude postupovať k štátu Georgia. Má zasiahnuť aj Severnú a Južnú Karolínu, ktoré sa stále spamätávajú zo zásahu hurikánom Florence v polovici septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok