V otázke sankcií sme v súlade s EÚ, tvrdí MZV. Danko by ich zrušil

TA3 TASR
10.10.2018 11:12

Stretnutie Andreja Danka so šéfom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname EÚ, vyvolalo aj kritické reakcie. Podľa slovenskej diplomacie sa nič nemení a za oficiálnu zahraničnú politiku zodpovedá ona. Mám vlastný názor, uviedol šéf slovenského parlamentu, podľa ktorého protiruské sankcie nič neriešia.

Volodin je na sankčnom zozname

Za oficiálnu zahraničnú politiku SR zodpovedá vláda, konkrétne ministerstvo zahraničných vecí, pričom pozícia štátu v súvislosti so sankciami proti Rusku zostáva v súlade s Európskou úniou. Uviedol to hovorca ministerstva Boris Gandel v reakcii na pondelkové stretnutie predsedu NR SR Danka so šéfom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname EÚ.

"Zavedenie sankcií EÚ voči Ruskej federácii bolo vyvolané porušením medzinárodného práva zo strany Moskvy v roku 2014. Akákoľvek zmena tohto postoja je podmienená iba dôsledným napĺňaním litery a ducha Minských dohôd zo strany Ruskej federácie," zdôraznil hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí. Zároveň dodal, že pracovné cesty predsedu parlamentu sú plne v kompetencii Kancelárie NR SR.

Nazval ho osobným priateľom

Danko sa stretol s Volodinom v pondelok počas tretieho parlamentného summitu eurázijských krajín v tureckej Antalyi. Išlo o ich štvrté stretnutie na oficiálnej úrovni, pričom Danko už pred cestou do Turecka nazval Volodina svojím osobným priateľom.

Predseda slovenského parlamentu v Antalyi kritizoval sankcie proti Rusku, okrem iného aj preto, že zabránili zorganizovaniu eurázijského summitu v Bratislave. Volodinovi totiž sankcie znemožňujú vstup na územie EÚ. Danko však má podľa vlastných slov prísľub zo strany Ruska a Južnej Kórey, ktorí sú iniciátormi eurázijských summitov, že v prípade skončenia sankčného režimu sa bude môcť stretnutie eurázijských parlamentných lídrov konať v Bratislave.

Potreba zintenzívnenia dialógu

Predseda národnej rady vystúpil v rámci 3. rokovacieho panela na 3. Samite predsedov eurázijských štátov v tureckej Antalyi. Po Andrejovi Dankovi vystúpili rečníci z Bieloruska, Chorvátska, či Japonska. Panel moderoval predseda Štátnej dumy Volodin. „Bolo mi cťou byť prvým rečníkom v bloku, ktorý viedol môj priateľ, Vjačeslav Volodin. Je veľmi veľa tém, ktoré nás spájajú, a v ktorých by sme sa mali zjednotiť, pre zmiernenie napätia vo svete,“ povedal po svojom vystúpení Danko.

Svoj príhovor preto zameral na potrebu zintenzívnenie vzájomnej komunikácie a dialógu nielen medzi Slovenskom a Ruskom, ale aj medzi Európskou úniou a východom. „Musíme sa vysporiadať s čoraz prepojenejším svetom. Zintenzívňujú sa kontakty, vzdialenosti sa zmenšujú a žiadny štát už nemôže byť ostrovom samým pre seba. Ako malý a mladý štát si veľmi dobre uvedomujeme, akú hodnotu má pre nás spojenectvo a partnerská spolupráca,“ povedal vo svojom príspevku predseda NR SR.

Samit sa mal konať v Bratislave

Danko neobišiel ani aktuálnu tému, ktorá čoraz viac rezonuje v dnešnom svete – informačné a komunikačné technológie. Tie podľa jeho slov predstavujú zásadný zdroj inovácií, ktoré sú hnacím motorom hospodárskeho rozvoja v mnohých krajinách. „Zároveň však nesmieme zabúdať na to, že veľmi ľahko sa stávajú aj zdrojom falošných správ a nenávistných výpadov, ktoré sa skrývajú pod závoj anonymity. Takmer bezprostredne sa môžu preniesť do reálneho konania, ktoré môže mať nedozerné následky pre život spoločnosti, jej stabilitu a aj prosperitu,“ zhodnotil predseda nášho zákonodarného zboru.

Danko zopakoval, že samit predsedov parlamentov Európy a Ázie sa mal konať v Bratislave. No pre sankcie, ktoré uvalila Európska únia na Rusko, Bratislava vypadla z hry. 39-tka predsedov a podpredsedov národných zhromaždení sa tak zišla v Turecku. Zopakoval však svoje presvedčenie, že sankcie nič neriešia, a že ich treba zrušiť. „Je pre mňa zadosťučinením, keď dnes do Moskvy cestujú už aj iní lídri európskych parlamentov. Ja sa to snažím presadzovať už od začiatku – vzťahy treba rozvíjať s chladnou hlavou. Musíme mať dobré vzťahy na západ, aj na východ, na sever, či na juh. Jedine komunikácia a dialóg nám zabezpečí mier a stabilitu,“ uzavrel predseda NR SR Andrej Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok