Reštaurované archívne filmy premietnu na prestížnych festivaloch

TA3
10.10.2018 11:06

V októbri premietnu na významných filmových festivaloch digitálne reštaurované filmy zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu. V španielskej premiére na festivale v Sitges uvedú sedem filmov Viktora Kubala a na jednom z najvýznamnejších podujatí klasického filmu vo francúzskom Lyone sa vo svetovej premiére predstaví Prípad Barnabáš Kos Petra Solana.

Reštaurované archívne filmy premietnu na prestížnych festivaloch
SFÚ

V Katalánsku uvedú Viktora Kubala

Medzinárodný festival fantastických filmov Sitges v Katalánsku patrí k najvýznamnejším podujatiam svojho druhu na svete. Na jeho už 51. ročníku bude uvedená retrospektíva slovenského režiséra, animátora a výtvarníka Viktora Kubala. Celovečernú snímku Krvavá pani (1980) o zločine a láske, inšpirovanú historickou legendou o krutej Čachtickej panej, doplní šestica jeho krátkych filmov.

Diváci uvidia Zem (1966) upozorňujúcu na devastovanie prírody priemyselnými stavbami, snímku Janko Hraško u kúzelníka (1973) na tému, či má cenu zahrávať sa s prírodou, a Kino (1977), ktoré preskúma vzťah diváka a filmu. Premietne sa tiež film Čo sa stalo Janíkovi na ceste (1981) o zápase malého hrdinu s dopravným značením, Meteorológ (1983) o nevšednom spôsobe, ako predpovedať počasie, a napokon Idol (1989), ktorý poukáže na dvojaký boj proti pseudoautoritám a kultom.

krvava-pani-02_7f000001-c038-1927.jpg

Medzinárodný festival fantastických filmov v Katalánsku uvedie aj súčasné filmy. Sú medzi nimi krátky animovaný film o (lokál)patriotizme, turizme a emigrácii  Untravel (2018) režisérskej dvojice Ana Nedeljković a Nikola Majdak Jr., ktorý vznikol v srbsko-slovenskej koprodukcii, ďalej krátky VR (virtual reality) film Samuela Ivašku Nosferatu (2018) a česko-slovenský celovečerný hraný film Domestik (2018) debutujúceho Adama Sedláka.

Solan na festivale Lumière

V programe jubilejného 10. ročníka Medzinárodného festivalu klasických filmov Lumière vo francúzskom Lyone bude mať svetovú premiéru digitálne reštaurovaná satirická tragikomédia Prípad Barnabáš Kos (1964) režiséra Petra Solana. Príbeh zachytáva trianglistu veľkého symfonického orchestra, ktorý je nečakane menovaný za jeho riaditeľa. Skromný hudobník sa spočiatku bráni, no neskôr pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne patrí pochlebovanie a šplhúnstvo kolegov.

Festival Lumière je jedným z najväčších a najuznávanejších medzinárodných festivalov klasického filmu a jeho zámerom je upozorňovať na zásadné filmy z histórie kinematografie a zachovanie ich kontinuity v súčasnosti. Jeho program je venovaný reštaurovaným archívnym dielam, retrospektívam a poctám významných filmových tvorcov. Filmová adaptácia poviedky Petra Karvaša Barnabáša Kosa vzostup a pád zo zbierky Čert nespí, pranierujúca malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo, je zaradená do sekcie Archívne poklady a kuriozity, ktorá uvádza výnimočné diela z celého sveta.

Film Prípad Barnabáš Kos budú mať diváci príležitosť vidieť na lyonskom festivale na dvoch projekciách 16. a 17. októbra, retrospektíva filmov Viktora Kubala na festivale v španielskom Sitges sa premietne 12. októbra. Projekcie lektorsky uvedie Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok