Extrémne nebezpečný hurikán smerujúci na Floridu nabral na sile

TA3 TASR
10.10.2018 09:07

Tropická cyklóna Michael, ktorá smeruje na americký štát Florida, zosilnela na extrémne nebezpečný hurikán štvrtej kategórie, oznámilo Národné stredisko pre hurikány.

Obrovská rýchlosť vetra

Úrady varovali, že Michael predtým, než v stredu popoludní SELČ dosiahne pevninu v oblasti Floridy, ešte naberie na sile, napísal spravodajský server Sky News.

Oko hurikánu sa v stredu nachádzalo zhruba 289 kilometrov juhozápadne od mesta Panama City na Floride. Rýchlosť vetra, ktorý ho sprevádza, môže stúpnuť až na 281 kilometrov za hodinu. Podľa NHC môže hurikán so sebou priniesť na pobrežie aj ničivé vlny vysoké až štyri metre.

Vzyvali na evakuáciu

Zhruba 375.000 ľudí na pobreží Mexického zálivu vyzvali na evakuáciu alebo im nariadili, aby svoje domovy opustili v dôsledku ohrozenia. Existujú obavy, že mnoho obyvateľov Floridy nereagovalo na výzvy na evakuáciou patrične naliehavo. Meteorológovia varovali, že Michael má potenciál stať sa jedným z najhorších hurikánov v histórii Floridy, uviedol Sky News.

Hurikán si cez víkend vyžiadal na území Strednej Ameriky životy 13 ľudí. Podľa agentúry AP šesť ľudí zahynulo v Hondurase, štyria v Nikarague a traja v Salvádore. Posledným silným hurikánom, ktorý postihol severozápadnú časť Floridy, bol hurikán Dennis v roku 2005.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok