Druhý samit s Kimom sa uskutoční až po voľbách, vyhlásil Trump

TA3 TASR
10.10.2018 08:47

Vrcholné stretnutie lídrov Spojených štátov a Severnej Kórey sa uskutoční až po voľbách do Kongresu. Vyhlásil to šéf Bieleho domu Donald Trump. Voľby čakajú Američanov 6. novembra.

Teraz nemôže odísť

Šéf Bieleho domu počas utorňajšieho letu z Washingtonu do amerického štátu Iowa vysvetlil novinárom, že je v súčasnosti príliš zaneprázdnený vedením volebnej kampane. "Jednoducho, teraz nemôžem odísť," povedal Trump v spojitosti prípravou samitu.

Termín a miesto schôdzky ešte neoznámili, ale očakáva sa, že sa uskutoční do konca roka. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas uplynulého víkendu rokoval o prípravách samitu v Pchjongjangu so samotným Kim Čong-unom.

Voľby budú v novembri

Prvý samit Trump-Kim sa konal v júni v Singapure. Podarilo sa na ňom dohodnúť všeobecne formulovaný prísľub denuklearizácie Kórejského polostrova, celý proces sa však však neskôr zasekol na otázke, ako tento ambiciózny cieľ reálne dosiahnuť.

Voľby do amerického Kongresu sa uskutočnia 6. novembra, približne v polovici prezidentského mandátu Donalda Trumpa. Americkí voliči si v nich zvolia novú Snemovňu reprezentantov a tretinu nových senátorov. Trumpovi republikáni budú vo voľbách bojovať o udržanie väčšiny v oboch komorách Kongresu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok