Otvorili vynovenú väznicu v Bratislave, patrí medzi najmodernejšie

TA3 TASR
9.10.2018 17:27

Rekonštrukcia Justičného paláca stála viac ako 23 miliónov eur a trvala 39 mesiacov. Hlavnými dôvodmi rozsiahlej rekonštrukcie Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby na Chorvátskej ulici v Bratislave boli zlý technický stav, zastarané technológie, nedostatočné priestorové podmienky. Informoval o tom minister spravodlivosti Gábor Gál a generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan počas slávnostného otvorenia zrekonštruovaných priestorov.

Otvorili vynovenú väznicu v Bratislave, patrí medzi najmodernejšie
SITA/Diana Černáková

Zvýši to komfort väzneným osobám

Kapacita väznice je po rekonštrukcii podľa Ivana 742 osôb, z toho je 255 určených na výkon väzby a zvyšok pre výkon trestu odňatia slobody. Z hľadiska reprofilácie väznice sa v priestoroch umiestňujú aj odsúdené ženy. V ústave sa nachádzajú všetky stupne stráženia väzňov. "Všetko je prispôsobené tomu, aby sme boli pružní. To znamená, že sa tu počíta aj s prípadnými doživotnými trestami," doplnil Ivan.

Pred spustením rekonštrukcie bola kapacita väznice podľa generálneho riaditeľa ZVJS o šesť miest nižšia, úžitková plocha v prepočte na jednu väznenú osobu sa však zvýšila z pôvodného 3,5 na štyri metre štvorcové. Podľa jeho slov sa tu vybudovali a zrekonštruovali aj priestory, ako napríklad kuchyňa, spoločenská miestnosť, zdravotné stredisko v administratívno-prevádzkovej časti budovy či viacúčelové ihrisko, čo pomohlo zvýšiť komfort nielen pre väznené osoby, ale aj pre personál. Úpravou prešli podľa ministra aj priestory pre orgány činné v trestnom konaní a právnych zástupcov, pre prijímanie osôb do výkonu väzby a výkonu trestu, návštevné miestnosti, garáže, jedáleň, vonkajšie ihriská a dvory.

Spĺňa najprísnejšie kritériá

Celková modernizácia väznice podľa ministra pomohla aj k zníženiu administratívneho zaťaženia. Väzni majú v súčasnosti svoje karty, prostredníctvom ktorých môžu telefonovať, či platiť v bufete. Po modernizácii majú väzni zabezpečené aj samostatné hygienické zariadenia. Rezort spravodlivosti uviedol, že budova je teraz jedným z najmodernejších väzenských zariadení na Slovensku.

Prestavba v Justičnom paláci sa začala v marci 2015. Generálne riaditeľstvo ZVJS ju plánovalo už v roku 2005 a 2006. Z dôvodu nedostatočných financií podľa rezortu zrealizovali len čiastkové stavebné úpravy, ktoré boli nevyhnutné pre vybudovanie tzv. otvoreného oddelenia. Ivan uviedol, že v súvislosti so znižovaním investičného dlhu väzenstva a jeho modernizáciou v posledných rokoch sa vďaka podpore ministerstiev spravodlivosti a financií podarilo dlhodobý plán komplexnej rekonštrukcie zrealizovať. "Na jeho základe tu dnes stojí najmodernejšie väzenské zariadenia na Slovensku, spĺňajúce najprísnejšie kritériá nielen bezpečnosti, ale aj odporúčania a štandardy Rady Európy v oblasti zaobchádzania s väzenskými osobami," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok