Spresnili, ako majú vyzerať obedy zadarmo. Zákon je v NR SR

TA3 SITA
9.10.2018 12:07

Poslanci NR SR za stranu Smer-SD už predložili do parlamentu legislatívny návrh, aby štát deťom v materských a základných školách preplácal obedy. Na tlačovej besede o tom informoval predseda strany Smer-SD Robert Fico. Národná rada SR sa podľa neho bude návrhom novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zaoberať v prvom čítaní na schôdzi, ktorá sa začne 16. októbra tohto roka.

Sociálny aj výchovný efekt

Obedy hradené štátom by sa mali od začiatku budúceho roka týkať detí, ktoré sú v poslednom ročníku materských škôl a žiakov základných škôl. "Ak sa nám to osvedčí, rozšírime toto opatrenie aj na študentov stredných škôl," povedal Fico.

Obedy by mal štát podľa Fica hradiť asi 517-tisíc deťom. Na tento účel dá vláda mestám a obciam 1,20 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania v základnej škole a odobralo stravu. Ak si zdravotný stav dieťaťa vyžaduje diétne stravovanie a mesto alebo obec takúto stravu nezabezpečí, rodič dieťaťa bude mať nárok na vyplatenie štátnej dotácie v hotovosti.

Fico upozornil na to, že kým v poslednom ročníku materskej školy sa stravuje okolo 94 % detí, na prvom stupni základnej školy je to len vyše 70 % a na druhom stupni základných škôl vyše 50 %. "Toto opatrenie bude mať efekt nielen sociálny, ale výchovný," povedal Fico.

Špeciálna rezerva

Predseda Smeru očakáva, že hradenie obedov štátom bude stáť ročne 80 až 120 miliónov eur. "Máme to kryté v rozpočte, máme na to špeciálnu rezervu," povedal. Podľa neho je správne, aby každé dieťa malo prístup k teplému jedlu. Školy podľa Fica dostanú dotácie na stravovanie cez svojich zriaďovateľov, teda cez mestá a obce.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter na stredajšie rokovanie vlády predloží návrh na zvýšenie hrubej minimálnej mzdy zo súčasných 480 eur na 520 eur. Šéf Smeru upozornil na to, že od roku 2006 sa minimálna mzda na Slovensku zdvojnásobila. "Plníme Dzurindove sľuby v oblasti minimálnej mzdy," zdôraznil.

Zvýšenie minimálnej mzdy sa podľa Fica týka asi 151 tisíc ľudí. Ako uviedol, ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera bude "povzbudzovať", aby sa minimálna mzda v roku 2020 zvýšila na 550 až 560 eur. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na to, že zvyšovaním minimálnej mzdy sa tlačí aj na rast priemernej mzdy na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok