Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Papierový náramok cez „smajlíky“ ukáže úroveň vystavenia UV žiareniu

Papierový náramok cez „smajlíky“ ukáže úroveň vystavenia UV žiareniu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Príliš dlhé vystavenie slnečnému žiareniu nie je pre náš organizmus zdravé a okrem iného môže spôsobiť spálenie kože, predčasné starnutie kože alebo až rakovinu kože. Ako jednoduchý a rýchly indikátor však môžu poslúžiť nové papierové náramky, ktoré prostredníctvom známych „smajlíkov“ dajú nositeľovi vedieť, žeby mal vyhľadať tieň.

Papierové UV náramky vytvorili vedci z austrálskej univerzity RMIT v spolupráci so španielskou univerzitou v Granade. Toto jednorazové zariadenie sa skladá zo štyroch papierových diskov, ktoré sú usporiadané vedľa seba v rade. Každý disk má na sebe vytlačeného „smajlíka“, ktorý postupne zobrazuje menej šťastnú tvár v súvislosti s dĺžkou vystavenia slnečnému žiareniu.

Tieto smajlíky sú vytlačené špeciálnym atramentom, ktorý obsahuje fosfomolybdénovú kyselinu. Vďaka tomu sa atrament postupne mení z bezfarebného na modrý, pretože je vystavený ultrafialovému (UV) svetlu. Každý s papierových diskov na náramku je pokrytý narastajúcim počtom priehľadných vrstiev povlaku zľava doprava, ktoré blokujú časť prichádzajúceho UV žiarenia.

Smajlíky na náramku sa postupne ukážu v súvislosti so zvyšujúcou sa expozíciou UV žiarenia.

Pri prvom vystavení sa slnku nie je viditeľný žiaden smajlík. Keď používateľ zostane dlhšie vonku, začne sa na prvom disku objavovať prvý smajlík, ktorý naznačuje, že používateľ bol vystavený asi 25% maximálneho bezpečného množstva UV žiarenia. Nasledujúce dva smajlíky sa zobrazia pri 50 a 75 percentách. Ako náhle sa na náramku objaví posledný najsmutnejší smajlík, používateľ dosiahlo 100 percent expozície a mali sa stiahnuť do tieňa.

Zmenou počtu vrstiev povlaku, ktoré pokrývajú smajlíky sa dajú náramky vytvoriť v šiestich úrovniach citlivosti, každý zameraný na používateľa s rôznou farbou pokožky, keďže ľudia s tmavou kožou môžu na slnku vydržať dlhšie. Náramok dokonca rozlišuje medzi žiareniami UVA, UVB a UVC. Táto technológia by sa dala použiť aj pre výrobu senzorov na monitorovanie priemyselných a spotrebných výrobkov, ktoré degradujú pri dlhšiemu vystaveniu UV žiareniu.

Papierové náramky umožnia sledovanie vystavenia UV žiareniau v reálnom čase.