Na školách by už mal byť internet na úrovni 21. storočia

TA3 SITA
5.10.2018 10:23

Ministerstvo školstva informuje, že po rozhodnutí krajského súdu uzatvorilo dohodu s dodávateľom Edunet_SK, ktorá odstraňuje doterajší nezákonný stav. "Vďaka tomuto projektu, ktorý prešiel jedným z najpreverovanejších verejných obstarávaní na Slovensku, budú môcť školy využívať internetové služby na úrovni 21. storočia," uviedol rezort na sociálnej sieti.

Prísne kritériá na bezpečnosť

Rezort tak urobil na základe rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave. Podpisom s dodávateľom Edunet_SK odstraňuje ministerstvo školstva súčasný nezákonný stav, ktorý vznikol uzavretím zmluvy so spoločnosťou Telekom na projekt Infovek 2 bez súťaže priamym rokovacím konaním, keď bol vo funkcii ministra školstva Juraj Draxler. V dôsledku tohto konania musel rezort školstva zaplatiť pokutu 790-tisíc eur.

Ako informoval odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva, technické riešenie projektu má prísne kritériá na bezpečnosť, kvalitu a garanciu poskytovaných služieb. Ide o centrálne manažované riešenie s nepretržitým dohľadom prevádzky, ktoré pre školy zabezpečí telekomunikačné a dátové služby či služby centrálneho manažmentu virtuálnej privátnej siete so zadefinovanou úrovňou servisných služieb a zadefinovanými bezpečnostnými štandardami.

Školy sa môžu slobodne rozhodnúť

Cieľom je vybudovať jednotnú rezortnú komunikačnú infraštruktúru a poskytnúť tak školám kvalitné, bezpečné a garantované pripojenie aj k agendovým a vzdelávacím systémom, ktoré rezort školstva prevádzkuje. Ide najmä o zabezpečenie dátovej komunikácie s Dátovým centrom rezortu školstva, napríklad aj pre potreby e-testovania, distribúcie digitálneho obsahu do škôl či poskytnutie mimorezortného digitálneho obsahu.

„Projekt Edunet je koncipovaný ako rámcová zmluva pre 6 700 škôl a školských zariadení, čo zahŕňa materské, základné aj stredné školy na Slovensku, pričom celková výška nákladov sa bude odvíjať od počtu pripojených škôl. Je na slobodnom rozhodnutí každej školy alebo školského zariadenia, či sa zapojí do projektu Edunet_SK a bude bezplatne využívať ich služby alebo využije možnosť vybrať si služby iného poskytovateľa internetových služieb v danej lokalite za odplatu, pokiaľ im viac vyhovujú," povedala ministerka školstva Martina Lubyová.

Na ministerstve školstva v súčasnosti vzniká pracovná skupina na prípravu ďalších verejných obstarávaní v oblasti informačno-komunikačných technológií, keďže tieto procesy trvajú dva až tri roky a rezort sa chce na ne vopred pripraviť. Pracovná skupina sa bude zaoberať prípravou podkladov pre stratégiu poskytovania dátových služieb pre základné a stredné školy a ich pripojenia na rezortné školské databázy v budúcnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok